antANOT
Tělo

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni

0 Shares

Praktický bylinář a ozdravník řekla bych. Nejen o bylinkách se tu dočtete, prim hrají jednoduše ingredience, které už doma máte, nebo je najdete na pultech zdravé výživy (ale přehlédneme je, protože nevíme, k čemu to všechno je). A nakonec je až neuvěřitelné, jak bohatá a ozdravná je lékárnička, která třímá mezi kořenkami, v ledničce nebo v šuplíčku s aromaolejíčky, které už jste nepoužili kdoví jak dlouho.

Všechno má své místo.

A mnohdy si skutečně můžeme pomoci zharmonizovat své tělo, duši i zdraví těmito jednoduchými způsoby s pomocí toho, co máme skutečně každý doma.

A čím kniha potěší?

Laskavými příběhy některých nám známých rostlin, někdy je cesta na náš stůl pěkně trnitá a vykoupena mnoha výpravami a oběťmi. Muškátový oříšek a hřebíček naháněl mořeplavcům až posvátnou úctu, protože kromě nádherného aroma udivoval tím, že nejen toto koření, ale nic kolem něj nepodléhalo zkáze a plísním. A dozvíte se třeba to, že za časů Rudolfa II. byla cena jednoho kilogramu hřebíčku stejná jako dvou gramů zlata. Koření se platí zlatem…

Ovšem dnes i z jiného důvodu.

Mnoho bylin, koření a laskomin, na které zapomínáme, máme doma. Dozvíte se o bylinách, které dobře známe, o koření, ale také o hlívě, různých druzích medu, octů, olejů. Autoři přidávají mnohdy i recepty nejen na dobré večeře, obědy, ale také na různé léčivé oleje, zavařování a vyrábění do skleniček, které můžete rozdávat jako dárky svým blízkým.

Víte třeba, že:

  • Mátový olej brání růstu herpetických virů
  • Tymiánový olej uklidňuje
  • Jablečný ocet působí proti kvasinkovým infekcím?

antANOT1

Dozvíte se tu také, jak vzniká balzamikový ocet, a také to, že i ty levnější, zkrácenými procesy vyrobené balzamikové octy jsou stále cenné pro své obsahy flavonnoidů, které v organismu působí jako antioxidanty a jsou prevencí řady chorobných procesů v těle.

Neomezujeme se zde jen na antibiotika a antivirotika, až drtivá většina zde uvedeného má tyto účinky. Takže se dá říci, že když svůj jídelníček obohatíme o tyto potraviny, koření a dobroty, velmi si pomůžeme v prevenci. A samozřejmě, a na to autoři nezapomínají, je to také o životním stylu, který bude přátelštější k tělu i duši.

IMG 20201019 092243

Autoři Josef Jonáš a Jiří Kuchař vybrali naprostý základ přírodních antivirotik a antibiotik, které lze poměrně snadno použít v domácích podmínkách. Ač základ, je to kniha košatá a bohatá, protože neopomíjí ani stará tradiční léčiva (zmiňuje staré bylinkáře, mihne se nám tu Janča, Mattioli, Paracelsus, Dietrich a jiní – což dává starobylý a poctivý knižní punc), přičemž seznamy a pojednání jsou osvěženy o všechny ty novinky, které se k nám poslední léta dostávají a které stejně jako já potkáváte v obchodech.

A které mají také své místo.

Knihu koupíte na: https://www.eminent.cz/kniha/640_prirodni-antibiotika-a-antivirotika-v-kuchyni

Renata Petříčková

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ on Facebook
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x