William Sitwell: Dějiny jídla ve 100 receptech

autor: | Dub 20, 2015 | Společnost | 0 komentářů

Views: 12

Milé Popelky, doporučila bych se teď zastavit a naladit se na mlsavou, klidnou a informací hladovou náladu. Kniha, kterou si dnes budeme listovat zcela nečekaně skočila na TOP TOP místo v mé knihovně. Dokonce mám chuť si jí postavit na čestnou poličku a chodit jí po večerech hladit, případně z ní něco umlsnout sem tam. Ale zas né moc, abych si ji nevymlsala.

 Velice mne překvapilo, že je to autorova prvotina, na druhou stranu William Sitwell je zkušený novinář a food kritik a tato kniha obsahuje 100 kapitol, ze kterých prostě nelze vybrat nejlepší.

 

Cesta do hlubin lidské historie z úhlu pohledu, který miluju: jídlo, jídlo jídlo… Začínáme v Egyptě obilnými plackami, pokračujeme bezvadnou kapitolou o tom, jak plánovat středověké hostiny, což byly v podstatě několikadenní přežíračky a pokračujeme přes horkou čokoládu, suflé, ejhle, konečně vím, o čem je ta „bujabéza“,… a tady zase povídání o rakovi na másle… a končíme v náručí vnadné Nigelly Lawsonové, mírným pohledem do zákulisí jejího úspěchu, ba i k Jamiemu Oliverovi se podíváme. Ale hlavně, každá kapitola je nabita strhujícími informacemi nad kterými se baví každý milovník dobrého jídla, milovník historie a ba i člověk, který prostě rád čte opravdu kvalitně poskládanou literaturu. Nehledě na bezvadný britský elegantní styl.

 

A mohla bych psát dál a dál, ale dám přednost ukázce. Přesuneme se do roku 1450 (pramen receptu neznámý, později recept jako součást knihy  Dvě kuchařky z 15. Století, citováno z Harleyské sbírky Britského muzea, v majetku Alžběty I a hraběte z Oxfordu).

 

LESE  FRYERS

 

„Vezmi sejra pěkného, okroj dočista a roztluc do mala v moždíři, bílky i žloutky prožeň sejtem a přidej k sejru. A smíchej všechno na hromadu, taky tam vmíchej něco cukru, másla a soli, a všechno dej do truhly z pořádného těsta, a pak to řádně upec, až to bude hotový, dej na stůl.“

 


 

Nemá smysl se příliš zdržovat tím, co může znamenat ten „pěknej sejra“, naše představa o hezkém sýru bude zřejmě úplně jiná než ta moje. Autor tohoto receptu na sýrový koláč ve skutečnosti doporučuje  použít „jemný“ sýr. Pokud tento koláč budeme péct dnes, můžete zkusit třeba goudu. Ale když  už jsme v tom, budeme muset sýr „okrojit dočista“ (odstranit kůrky a plesnivá místa), a „pak všechno dohromady“ umixovat v mixéru, nakonec „všechno dejte do truhly z těsta“, (takže do předpečeného korpusu – viz odkaz na stranu, kde na něj najdete recept), a pak dejte „řádně péct, tedy přinejmenším  na 35 minut do trouby předehřáté na 200 °C…

 

… Zdá se ale, že editor knihy, jistý pan Thomas Austin, neměl sám dost silný žaludek na to, co sám předkládá. Píše, že „mnohé recepty, které jsou tu zaznamenány, by moderního kuchaře přinejmenším udivily. Naši předkové, nejspíš posilněni životem na čerstvém povětří, měli rádi jídla silně kořeněná a pikantní.“

 

Austin se zřejmě zalekl toho, že se téměř do všeho přidávalo obrovské množství pepře, zázvoru, hřebíčku, česneku, skořice nebo octa. Nemluvě o pivu a vínu. „Tyto suroviny,“ pokračuje, „se navíc objevují tam, kde bychom je vůbec nečekali.“ Není se co divit, že žil ve viktoriánské době (viz strana, kde se o této době píše), kdy se na extravagantní chuti hledělo s nesouhlasem.“

 

A následuje kapitola věnovaná sýrům, odkud si třeba můžete odnést zajímavou informaci o tom, že v této době se tradovalo, že aromatické pikantní sýry (čili smradlavé) byly určeny pro chudinu, protože za prvé díky jejich aroma jich tolik nesnědli a také jim posloužili jako laciné koření dodávající chuť ostatním mdlým jídlům. No potěš… a dnes je to téměř naopak, ty nejvoňavější sýry platí za ty největší lahůdky.

 

Vypiplaná kniha, dovedená do nejmenších detailů s láskou, vášní a péčí

 

Je třeba si uvědomit, že kuchařské recepty v psané podobě jsou v této době ještě velmi vzácné, kuchaři vařili zpaměti a tak všechny ty recepty jsou  pro drtivou většinu dnešních čtenářů raritou, ba někdy až extravagancí, zároveň však velmi vzácným pojednáním o životě našich předků. Vzhledem k množství zdrojů, piplavé práce nejen samotného autora, ale i těch, kteří mu pomáhali vyhledávat v Britské knihovně a usměrňovat jeho práci do tak vytříbeného díla… stojím v úžasu.

 

17248NWZ.jpg

 

Kvalitu knize dodávají i drobnosti

 

Když úplně ponechám stranou obsah knihy, tak musím zmínit ještě dvě další libůstky, které této knize dávají punc královny historických i kuchařských knih. Vydavatel zvolil styl písma a posazení na stránce, které evokuje starší doby a je mnohem čtivější, než dnešní moderní strohé styly. Miluju tyhle starodávné závany… a stejně tak obrázky, které jsou právě tam, kde jich je potřeba a nádherně dotváří historický kolorit toho, o čem čtete. Jako výtečně podařená dokumentární učebnice historie jídla.

 

A popravdě bych tu mohla být, psát, psát, opisovat, rozepisovat, odbíhat do kuchyně, vařit, fotit… ještě zítra, pozítří, za rok. Věřte mi, že je to 350 stran, ve kterých si budete snad listovat dlouhé roky, protože tolik nesmírně zajímavých a strhujících informací a obrázků…

 

17250ZGI.jpg

 

A tohle bylo prosím, pomalu dušené hovězí maso podle receptu z roku 1986. Výborné a ještě snad lepší než celé to voňavé rozmarýnové maso byl pocit, že ve své kuchyni vytvářím něco RETRO. Dějiny… rekonstruuju dějiny jídla.

 

O autorovi:

William Sitwell

Svůj profesní život zahájil jako novinář. V roce 1999 začal pracovat v časopise Waitrose Food Illustrated a brzy byl v gastronomickém světě známou osobností.  V roce 2002 se stal editorem a získal řadu cen za své články, příběhy, design a fotografie (včetně cen „Editor roku“ v roce 2005). Svůj čas dělí mezi práci v časopise, který se dnes jmenuje Waitrose Kitchen, a psaní o jídle pro další časopisy a noviny, je k vidění  i na televizních obrazovkách, kde se objevuje v nejrůznějších pořadech jako foodkritik a moderátor. Ve volném čase pěstuje zeleninu, vaří a vyrábí cider ve svém domě v Northamponshire, kde žije se svou ženou Laurou (které také tuto úžasnou knihu věnoval) a s dětmi Alicí a Albertem. Toto je jeho první kniha.

 

Vydalo nakladatelství Argo, 2014, www.argo.cz

17249NmE.jpg

 

Renata Petříčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Horoskop pro všechna znamení – únor 2025

Horoskop pro všechna znamení – únor 2025

Zdravím vás u únorových horoskopů. Jak vám povím v mluvené části, kdyby si to únor špetku nepokazil, mohl by nás, alespoň co do jednotlivců, nechat hezky odpočinout. Může ale nabídnout mnohá pozitiva a to udělá hlavně po úplňku. V únoru o sobě dají vědět především...
Velká předpověď pro celý rok 2025 – Rok prosperity, vlád a zákonů

Velká předpověď pro celý rok 2025 – Rok prosperity, vlád a zákonů

Hezký den a hodně štěstí v novém roce všem! Tentokrát jsem se už nemusela této naší zvyklosti takticky vyhnout, jako v roce předešlém. Není to o tom, že by to byl celý rok nějaký veselý festival a nenechte se pohltit titulkem víc, než je zdravé. Je to ale o tom, že...
Horoskop pro všechna znamení – leden 2025

Horoskop pro všechna znamení – leden 2025

Ahoj u prvních horoskopů v letošním roce.  Leden si na nás přichystal hodně zajímavých přechodů a jeden pěkný a silný sextil Saturna, což bychom měli zaznamenat všichni. Nicméně ponejvíce nepřehlédnutelné to bude pro Kozorohy a Lvy. Váhy a Býci si užijí trigon Venuše...
Letos jen příjemná předsevzetí

Letos jen příjemná předsevzetí

Konec starého roku přinesl jako obvykle bilancování uplynulých 365 dnů, co se nestihlo, co se povedlo a nepovedlo a co se mohlo vyvinout lépe. Velkou řadu lidí to vede k novoročním předsevzetím, co v novém roce změní a kam se chtějí vypracovat, ať fyzicky nebo...
Hodně štěstí v roce 2025!!

Hodně štěstí v roce 2025!!

Krásný Nový rok, Popelky!! Ať je každý den roku 2025 pro vás dnem, na který chcete vzpomínat po celý rok.     Hodně zdraví všem!   Redakce
Přihlaste se na kurz umělé inteligence

Přihlaste se na kurz umělé inteligence

Rádi byste vylepšili skóre vašeho byznysu? Změnili pasiva v aktiva? Zaměstnejte umělou inteligenci.Na Netflixu běží japonský seriál o tom, jak umělá inteligence provádí operace srdce. A vůbec se nejedná o sci-fi. V medicíně už nějaký ten pátek má své čestné místo, a...
Štědrý večer – Hlavně nevstávat, neprat, nevěšet, nekoukat po zdech…

Štědrý večer – Hlavně nevstávat, neprat, nevěšet, nekoukat po zdech…

Ano, jsem jen důsledná a držím náš vánoční folklor. A ani tentokrát nezapomenu! Ještě nejsme v té pravé rozněžnělé náladě, ale spíše v sarkastické, způsobené vyčerpáním a hledáním druhého konce lepenky. A tak nám horory v podobě vskutku působivých štědrovečerních...
Horoskop pro všechna znamení – prosinec 2024

Horoskop pro všechna znamení – prosinec 2024

I poslední měsíc v roce vás zdravím u horoskopů. Měsíc bude ve znamení Uranu, Jupitera, Saturna a Merkura a to v obou jejich naladěních. Té velice náročné i té velmi milé. Čekají nás dvě novoluní a samozřejmě také máme Slunovrat… Ten přijde 21.12. v 10:30 našeho času....
Horoskop pro všechna znamení – listopad 2024

Horoskop pro všechna znamení – listopad 2024

Zdravím vás u listopadových horoskopů, kde mám špatné zprávy pouze pro jeho první polovinu. Pro tu druhou už mám mnohem pozitivnější informace z úst planet a jejich postavení. Bohužel, tak, jak stojí teď a budou stát ještě tak zhruba do 18.11. to žádná legrace nebude....
Právě vychází: Šílenství davů

Právě vychází: Šílenství davů

Podzim je ideální čas na to, aby člověk zvolnil tempo a užíval si klidné okamžiky s šálkem horkého čaje a dobrou knihou. Jak se dny zkracují a venku začíná padat listí, je něco kouzelného na tom, usadit se v křesle pod teplou dekou a nechat se pohltit novým příběhem....
Horoskop pro všechna znamení – říjen 2024

Horoskop pro všechna znamení – říjen 2024

Vítejte u horoskopů pro měsíc říjen, které se ponesou v duchu energie Jupitera, Merkura a Venuše a později také Uranu a Marsu a bude to taková sinusoida. Jsou to právě tyto planety a jejich vzájemné vazby, pochody a úhly, ze kterých se na sebe koukají, kdo nám...
Horoskop pro všechna znamení – září 2024

Horoskop pro všechna znamení – září 2024

Zdravím všechny Popelky a nepopelky u zářijových horoskopů a jako první se omlouvám, že to tentokrát déle trvalo. V tomto měsíci nás čekají dvě náročnější období, jak jste uslyšíte ve videu, ale celkově by se září dalo v rámci jednotlivců pokládat spíše za umírněný...

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v BLÍŽENCÍCH. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Veronika má prababičku v Řecku a ta se jmenovala Phereniké. Jejími rodiči byla slova „„ferein”, což znamená „nést”, a „niké” tedy „vítězství”. Význam tedy říká „nositelka vítězství”. Veronika je tedy vítězka. Rozhodně jménem. A takových máme aktuálně v ČR 77965.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Léčivá laguna. Obnovte zdroje, nebojte se zastavit…. Milá Maje, je klidně možné, že jsi vyčerpaná… a že se nic nehýbe…Led 21, 15:25
  • maje28 o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Reni. Ráda bych se zeptala, jak to vypadá v mém životě dál. Jestli se už něco pohne v mém životě.…Led 20, 12:04
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Ponořte se. Nové zájmy. Učení se. Výcvik…. – to mi jednoznačně jde k tomu to nechat být a jít si…Led 19, 10:51
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Přibrala jsem tarot… protože tam je znát, že je prostě už stres a nemožnost to nějak rozseknout kvůli tomu stresu.…Led 19, 10:49
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Mlha. Naslouchejte vnitřnímu kompasu. Svému hlasu… Cítíte se připravena, naladěna, vidíte v druhých lásku a příležitosti? Pak ano! Tak ať…Led 19, 10:47

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 26
  • 443
  • 16 303
  • 251 130
  • 2 613 818
  • 3 814
  • 28
  • 1 896
0 Shares
Share
Tweet