Views: 804
Nevím, jak vy, ale já si bez něho vaření umím těžko představit. Patřím k těm, kdo si tento vynález Marie Židovky, alias Miriam Věštkyně, sestry Mojžíšovy, velice oblíbili. Pokud to máte stejně, vězte, že ono za vším hledej ženu, platí i zde. Nejen neprůstřelná vesta, kevlar, myčka, stěrače, cirkulárka, stahovací vodítko, moderní dětské pleny, lednice …ale i papiňák má de facto na svědomí dáma…
Ve Španělsku se mu říká baňo María, což v překladu bude něco, jako Mariina koupel. (lázeň).
Za to, že tohle víme a že vás teď mohu poučovat, ale vděčíme muži, jejímu velkému obdivovateli a propagátorovi jejích alchymistických vychytávek a objevů, též alchymistovi, Zosimu z Panapolis, který žil ve 4. století.
Marie Židovka, zvaná též Marie Hebrejka je dokonce první doloženou alchymistkou vůbec.
Po Zosimovi se Marii Židovce poklonili až Arabové v roce 879, konkrétně statistik a informatik Al-Nadim, který Marii zařadil mezi padesát nejslavnějších alchymistů.
Své vynálezy a objevy podepisovala Marie jako Miriam Věštkyně, sestra Mojžíšova, z čehož vznikla legenda, že to byla právě ona, ta starozákonní Miriam, co měla bratry Aarona a Mojžíše, ale to nejspíš tak není.
Ačkoli, kdo ví.
Marie rozhodně skutečná byla a její slavný kerotakis, tedy veliká, hermeticky uzavřená nádoba, kde se pod tlakem zahřívaly tekutiny a substance také.
To je on.
Marie ale nevynalezla jen tlakovou nádobu…
Jejím objevem je rovněž alembik, který velmi dobře znáte třeba z filmu Císařův pekař.
To je ta věc, co v něm namísto elixíru byla slivovice… tedy ano, Marie stojí i za prvním destilačním zařízením.
A to jí nestačilo a brzy přišla s tribikosem. To obohatila alembik o další měděné trubky a skleněné nádoby.
Jak děláte čokoládovou polevu?
Jasně, ve vodní lázni…i tady můžete poděkovat Marii Židovce. I to je její nápad.
Jen to původně nebyla voda, ale písek.
Marie Hebrejka byla nejen alchymistka a očividně velice chytrá dáma, ale zabývala se též věštěním, magií a Kabbalou.
Ale abychom neupřeli zásluhy i panu Denisu Papinovi, protože to on má konečný podíl na dnešním papiňáku…
…v roce 1679 tento francouzský matematik a fyzik sestrojil tlakový hrnec s pojistným ventilem, který už nese velkou podobu s těmi našimi dnešními, i když byl pokud objemnější.
V papiňáku od pana Papina vaříme ne při teplotě 100 stupňů, ale cca při 130 stupních a to díky tomu, že jeho poklice, hermeticky uzavírající hrnec, vytvoří uvnitř tlak 280-300 kPa.
Doba vaření se tím výrazně zkrátí, my ušetříme čas i elektrickou energii a po půl hodině v papiňáku, můžeme klidně rozkousat a sníst i třeba kuřecí kosti.
Takové vepřové maso je v papiňáku měkké za pár minut … však víte.
Já mám takový obstarožní, děsně ho miluji a nechci jiný. Ne, že bych si ho nemohla koupit, ale jednak slouží bezvadně, i když možná pamatuje toho Papina, a jednak je to ještě ten s Vaškem.
To je ten odnímatelný klobouček, který na něm při vaření tak hezky poskakuje a popiskuje.
Vašek mu říkala moje babička…a já s úctou k této zajímavé ženě, mu taky neřeknu jinak.
Nebojím se papiňáku.
Je ale zajímavé, že znám velkou spoustu žen, které si nikdy důvěru v tlakový hrnec nenašly. No netuší, oč přicházejí, ale jistě je i jejich vepřové na paprice lahodné.
Jen prostě je hotové později.
Přeji vám všem krásný den!
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
Smajlíky: Holky, nevím, co s těmi smajlíky je, Martin je pořád řeší, ale z compu je lze vložit, když se stiskne klávesa (s okýnkem – vlevo dole 😃) a k tomu tečka.
Papiňák je úžasný doplněk do kuchyně. Používám ho snad od vždycky a nenapadlo by mě se ho bát- věřím, že ho mají v dnešní době udělaný tak, aby nebyl nebezpečný.
👍
Marně tápu, kde je ikonka pro smajlík, kromě smutný a veselý co dělám závorkama. je to ted nějaké jiné a nevidím je tu, nabízí mi to vložit obrázek, ale to není ono
Ahoj,
tak já používám papiňák už strašně dlouho a nedám na něho dopustit.
vidíš a já vyrosla v rodině, kde se nepoužíval a většinou vařím taková jídla, kde ho netřeba… ale celé dětství jsem závidela rodinám, kde se v něm vařilo, protože kamarádky vyprávěly, jak je to v něm rychlé…
Viď? Já taky ne… pokud člověk hlídá pojistný ventil, Vaška, jestli popiskuje, tak se nemůže nic stát
no, bojkot byl ze strany mužů… usnadnilo to práci myslím, že mamka by do toho šla… obavy z něj nemám, jen ho nemám a tudíž nejsem zvyklá si v něm urychlovat vaření
To zkus … fakt je k nezaplacení.
Test z mobilního telefonu
Super! Díky, Marti
Prosím, ještě se chci zeptat k horoskopům, na tento čtvrtek radíš, vzít si radši volno, že se toho bude dít tolik… i pátek bude takhle našponovanej? Potřebuju doladit pracovní schůzku a řeším jestli to má tento týden vůbec ještě smysl. V úterý teploučko, jupííí, ale na půldenní cestu to je úmorný, tak váhám nad středou či pátkem, kdyby byl lepší než čtvrtek. děkuju
Kočí, já bych to nechala na pondělí, pokud to jen trochu jde
Ok, elegantně to přesunu na příští týden a tenhle dojedu resty a budu odpočívat. DĚKUJU, FAKT DĚKUJU. řešila jsem, jestli to je moje lenost a nebo intuice to přeložit na příští týden.
Držím Ti palce… všechny
Děkuju, vypadá to spíš na úterý, než pondělek, to bych ráda volno. Beru to, že začátek týdne bude v podobné energii. Je zajímavé, jak to “cvičí”, teda u sebe to pozoruju a u lidí v okolí taky, únava, podrážděnost, Saturn s Jupiterem jsou krásně vidět na obloze. Měla si štěstí na kometu?
♥ Ještě ne… akorát jsem ji byla vyhlížet. Je jasno a já vidím prdlajs.
Ty jooo, Míšo, kam na tyhle objevy chodíš:-))) Marie/Miriam Věštkyně a alchymistka mne nadchla, to je přímo námět na film. Děkuju.
Já děkuju!! :*