Ale kdepak! Žádné poučování o chemii, žádný výčet “éček”, žádná vážná slova a odborné výrazivo. Jen takové lehké, ale přece informačně hodnotné čtení na víkend, který bych chtěla, abyste prožili co možná pohodově. Vzpomněla jsem si na tyhle moc zajímavé věci, když jsem dávala čokoládu do koláče. Z trochu jiného úhlu a myslím, velmi malebně a přece pravdivě, se pojďme podívat na to “obyčejné” jídlo. Možná pak pro mnohé nebude už tak obyčejné…
Rýže – Když tak u sestavy víkendového menu přemýšlíme, jestli udělat brambory, nebo rýži, asi by nás těžko napadlo, že pokud zvolíme za „B“, volíme téměř jediné menu celé poloviny lidstva.
Ano více, než 3,6 miliardy obyvatel Země celý život požírá převážně rýži.
Citron je sladší, než jahoda. V porovnání s jinými druhy ovoce je ve skutečnosti citron hotový cukrkandl. Obsahuje opravdu více cukru než jahody nebo ananas.
Jahody jsou pak zase jediným ovocem, jehož semena si můžeme prohlédnout zvenku.
Med – I když bychom to říkat, nikdy neměli, u medu můžeme. Med je totiž jediná přírodní potravina, která se doopravdy nikdy nezkazí. Konzervuje dokonce i to, v čem je obsažen, tedy například perníčky.
A konzervuje všechno, co je do něho ponořeno.
Kdyby Mariamne, kterou Herodes v žalu nechal naložit do medu, (když jí před tím ovšem, dobrák nechal popravit), po Herodově nepěkné smrti nakonec nepohřbili, mohli bychom se dnes podívat, jakou krásou to tato žena vynikala, že i krutý Herodes líbal zem, po které chodila.
Proč jablko plave? Protože je z celé jedné čtvrtiny naplněno vzduchem. Kdo ví, na co je to dobré, ale je dobré to vědět, kdyby se někdo náhodou topil, můžeme záchranný kruh suplovat pytlem jablek.
A ještě jednou citron, tentokrát s rybou – Plátek citronu se k rybě přikládal již před tisíci lety! Nebylo to ovšem kvůli eliminaci rybího zápachu, ani na dochucení, ale proto, že se věřilo, že citrónová šťáva dokáže rozpustit případné spolknuté kosti. Vyzkoušejte, uvidíte. Když to nevyjde, máme v záloze lékařskou ambulanci.
Pepřovou pusu haste mlékem – Pálivou chuť pepře „uhasí” mléko. V pepři se nachází kapsaicin, který nejlépe zneutralizuje kasein obsažený právě v mléku.
Vejce – Proč nejsou kyselá, ví Bůh, ale je fakt, že kromě celé palety vitaminů, jako třeba B, E, A, a taky minerálů, jako vápník, hořčík a fosfor, obsahují i slušné množství vitaminu „C“.
Celer – Na jeho strávení spotřebujeme více kalorií, než sám obsahuje. To znamená, že se po něm hubne. O afrodiziakálních účincích této zeleniny víme. Ale teď máme konečně důvod dát si celerovou placičku oba. (Já ne, mě by pak nikdo už nenašel).
Fast food není výmyslem moderní doby – Podle archeologů mohl o restauracích typu „fast food” psát již Sokrates. Jinak se jmenovaly a sortiment se parně také lišil, ale obdoby rychlého občerstvení byly v oblibě už dobách starého Řecka.
První zmrzlináři byli Číňani – Do Evropy z Číny přivezl recept na studený mléčný krém Marco Polo koncem 13. století. Tedy jestli byla tak kvalitní jako čínské hračky, pak v Číně vynalezli evidentně také salmonelu.
Majonéza na vši – Majonézou lze obohatit leccos, od salátu přes kaviárová vejce, ale taky s ní můžeme velice efektivně zlikvidovat vši. Vyzkoušené to nemám, ale věřme odborníkům. Prostě když se na ně dostane, chcípnou.
Buráky do boje – Věřili byste, že arašídy lze s úspěchem použít jak na kung-pao, tak i na výrobu výbušnin na principu nitroglycerinu? Zajímavé.(Celý návod? Tůůůdle !)
Čokoláda je 3000 let starý omyl – Podle objevu kalifornských archeologů, vynalezli čokoládu před více než třemi tisíci lety omylem středoameričtí Inmdiáni, když vyráběli pivo.
Zbytky čokoládového nápoje byly identifikovány na nádobách, starých 1100 až 800 let před Kristem.
Indiáni používali z bobů slupku a kvasili nápoj podobný pivu, který byl ovšem mnohem silnější. Při tom náhodou vznikla pramáti čokolády.
A ještě perlička od mlékomilce, tedy ode mě…
Člověk je jediný savec, který se i v dospělosti živí mateřským mlékem jiného savce.
Tak co? Zázrak to jídlo, ne?
Mějte krásný víkend, odpočívejte, smějte se, jděte do přírody a tam ji opěvujte … protože přesně to si zaslouží.
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
Tyhle taky napsala:
Společnost11.11.2023Sv. Martin. Asketa, který zplodil obžerství, letos přijel na “inlajnech”
Magie01.11.2023Horoskop pro všechna znamení – listopad 2023
Magie31.10.2023Dnes je SAMHAIN – originál Dušiček a krásný, mystický svátek, co má smysl!
Společnost13.10.2023Pátek 13.? Bála bych se lidí ne čísel, ale chcete-li, horší to bude zítra a dál, než dnes