Jestli si myslíte, že dětem nastal s prázdninami čas bezstarostných radovánek, dny vyplněné sluncem a modří koupališť, tak jste na omylu. Kyblik a padej na rybíz. Už od útlého věku jsem byla hluboce přesvědčena, že tyto bobule milují jen útoční lesní mravenci, hladoví ptáci a matky.
Poté, co jsem doskotačila kolem keřů ve snaze sklepávat štípající mravence z lýtek a střídavě tak usypávala nasbírané bobule, maminka udělala marmeládu. Desítky sklenic marmelády. A obřadně je uložila k desítkám sklenic z loňského roku, které ležely vedle těch z roku předloňského.
On to nikdy nikdo moc nejedl.
Jen si namažte na chleba něco, co vám udělá z obličeje Quasimoda. A to nemluvím o zrníčcích, která se dostala hloub, než by dokázal kdy dentista.
I přesto jsem tomuhle ušlechtilému šťovíku přišla na chuť.
Ono nad takové voňavé vánoční linecké s domácím džemem barvou rubínu, kořeněný vlastním úsilím a voňavý bojem s mravenci a beruškami prostě není.
Mám pocit, že mu po letech nepřátelství něco dlužím. Když po tom půjdete trochu dál, je to totiž hotový zázrak.
Nechtěla bych opomínat ani jeho bílou a černou variantu.
Jedna bobulka obsahuje až 2mg vitamínu C, na který je nejbohatší právě černý rybíz. Důležitý je ale i vitamin P, tzv rutin, který prospívá našemu cévnímu systému. A to i s vysokým tlakem, hemoroidy, otoky končetin nebo se slabou cévní stěnou, kterou zpěvňuje a posiluje.
Z vitamínů skupiny B zde najdeme nejvíc niacinu (B3) a kyseliny pantotenové (B5) , které jsou významné pro naše vlasy, kůži a nervy. Plody jsou rovněž bohaté na karoteny, tedy antioxidanty, které náš organismus přetváří na vitamin A. Najdeme zde i velké množství stopových prvků , železa, vápníku, hořčíku, manganu a draslíku.
Koktejl těchto a mnohých dalších prospěšných látek v rybízu z něj dělají hotový elixír života.
Jo babičky, ty věděly. A tak na něj nedaly dopustit. Keř poskytuje za minimum péče maximum muziky. Díky vysokému obsahu pektinu (želírovací látky) z něj dělaly rosoly, džemy, sirupy a uchovávaly tak zdroj zdraví důležitých prvků pro období dlouhých zim.
Rybíz nám pomáhá, když na nás zaútočí chřipka, angína, nachlazení, záněty dutin, infekce sliznic nebo onemocnění horních cest dýchacích. Karoten v něm chrání buňky před patologickými změnami a zároveň usnadňuje rekonvalescenci po vleklých onemocnění.
Zároveň po proměně ve vitamin A chrání sliznice a náš zrak.
No neberte to.
Pamatuji si, že zatímco maminka na jaře obcházela zahrádku a smutně konstatovala, co všechno nepřežilo tuhé mrazy, rybízové keře mé přání nikdy nevyslyšely. V zimě pod nimi byvakovaly koroptve, v létě mi ničily prázdniny.
Letos jsem si zasadila prvné keřík na zahrádce své. I když o to nestojí, hodlám o něj pečovat.
Nejlepší je tak měsíc dopředu do kilovky krystalu či krupice píchnout celý vanilkový lusk. Vyrobíte si tak pravý domácí vanilkový cukr.
Ten pak svařte s patřičným množstvím rybízu, aby džem nebyl sladký, ale zároveň nesmí „hubu zřkivit“.
Naplňte za horka do sklenic a otočte víčkem na chvilku dolů. Na vánoce budete s lineckým za Magdalenu Dobromilu.
ToraToraTora
[sexy_author_bio]
Toro, to je ale geniální nápad s tím vanilkovým luskem. To zrealizuju hned zítra.
Pěkným článkem jsi mě skutečně dostala. Právě jsem dohňahňala bobule a stálým vařením hodlám vyrobit domácí šťávu bez barviv a konzervantů.
Dám vědět.
Míša
Článek pro vás napsala:

-
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2019.06.18O šípkových růžích
Tělo2019.06.13Nic vás tak neochladí jako to, co vás zahřeje
Společnost2019.06.08Všechny vůně léta
Rodina a Drobotina2019.05.24Záhady kolem nás