estli každé jaro nadáváte, že vám pampelišky zničily anglický trávník a vymýšlíte stále nové postupy jejich hubení, zadržte. Zlikvidovali byste si totiž fantastického spojence, který vám může pomoci při řadě zdravotních obtíží. Ať už vás trápí játra, cukrovka, bradavice či močové cesty, smetánka lékařská vám od obtíží pomůže. A protože poslední výzkumy dokazují, že je účinná i proti několika typům rakovinného bujení, bude se možná v budoucnu vyvažovat zlatem.
Ptám se, ptám se, pampeliško,
už si vrabci koupou bříško, už se káča točí,
kde jsi byla pampeliško, od čeho máš oči?
Od slunce, od zlata! Jak jsem se tam zahleděla,
hned jsem byla zlatá celá jako housata.
Pampelišky, povězte mi, podruhé se ptám:
Čím otvírá slunko zemi, kudy pouští jaro k nám?
Žežulky si povídají, že jsou vrátka v jednom háji,
ke vrátkům je zlatý klíč, petr-petr-petrklíč.
Pampeliška z pohledu botanika
Smetánka lékařská (Taraxacum officinale) patří se svým výrazně žlutým květenstvím do čeledi hvězdicovitých. Ačkoli to na první pohled laickému oku unikne, má tolik jednotlivých druhů, že je považována za taxonomicky jednu z nejobtížnějších skupin flóry ve střední Evropě (u nás je popsáno asi 100 druhů, ale odhaduje se výskyt až 250 různých odrůd). Známá je například pampeliška křídlatá, pampeliška bezzubá, pampeliška záhadná, pampeliška mnohoúborná a další.
Díky silnému kořeni (který může dosahovat délky až 30 cm) a růžici přízemních listů je výborně přizpůsobená nejen zdravé půdě, ale snáší i náročnější podmínky. Rostlina je samosprašná a semena (díky padáčkovitému chmýří) mohou být unášena až do vzdálenosti osmi kilometrů. Krom toho má také ze všech bylin na našem území jednu z nejdelších dob květu.
Dělá čest svému jménu
Přídomek lékařská opravdu nebyl dán pampelišce jen tak náhodou. Obsahuje hořčiny Taraxin a Taraxasterin, třísloviny, inulín jakožto zásobní látku, soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyseliny křemičité a fosforu, vitamíny A, B, C, D, fytosteroly či fruktózu. Z hlediska výživných látek tak dalece překonává například špenát, mrkev i brokolici.
Smetánka byla v léčitelství používána již v antických dobách. Už staří Řekové znali příznivé účinky této bylinky, odkud pramení i její název – Taraxos (choroba), Akos (lék). Používali zejména mléko z pampelišek proti pihám a skvrnám na kůži a také extrakt z rostliny k léčbě očních zánětů.
Co všechno pampeliška léčí?
|
Pampeliška a astrologie
Pampeliška vyniká spojením dvou hlavních principů:
- Mužského – slunečního, ohnivého, světelného (květ)
- Ženského – měsíčního, vodního, chladivého (mléko)
Podle astrologické symboliky náleží vzdušnému elementu a je pod ochranou nejen Slunce, ale i dominantního Jupitera. Ajurvéda se pak soustředí zejména na vliv Saturnu, který řídí rostliny hořké a čistící.
Pampeliška v lékárničce
Jak ale z pampelišky správně vyzískat všechny ty léčivé látky?
- Pampeliškový list se sbírá od května do října a suší se na stinném místě – kvůli vysokému obsahu „mléka“ schne poměrně dlouho a musí se často obracet. Správně usušený list si zachová jasně zelenou barvu – tmavé, až našedlé listy musíte vyhodit.
- Kořeny je dobré sbírat v období babího léta až podzimu, kdy obsahují nejvíce inulinu (mají ale také nejintenzivnější hořkost). Vykopané a dobře omyté kořeny nakrájejte na menší kousky a usušte v mírně vyhřáté troubě, až ztratí pružnost a budou se lámat. Uschovejte je v uzavíratelné nádobě bez přístupu vzduchu, světla a vlhkosti – můžete z nich třeba vařit čaj.
- Květy sbíráme nejlépe, kolem poledne, když jsou nejvíce otevřené. Vaříme z nich nálevy, případně připravujeme tinktury. Rozhodně se je nepokoušejte sušit – měli byste jen plnou místnost bílých padáčků.
Pampeliška na jídelním lístku
Smetánka lékařská ovšem není jen léčivou bylinkou. Gurmeti dobře vědí, že se z ní dá připravit řada nevšedních pochutin:
- Pampeliškový med – Med, nebo spíše hustý sirup s vůní pampelišek je ideální při chřipce a nachlazení. Navíc má báječnou květinově-ovocnou chuť, která skvěle doplní bylinkové čaje i nejrůznější sladké dobroty. (recept na lahodný pampeliškový med s citrusy najdete zde)
- Pampeliškové víno – Pomocí kvasnic, pampelišek, citronu, cukru a vody si můžete připravit nevšední lahodný alkohol, který se skvěle hodí jako dezertní nápoj.
- Pampeliškový likér – Podobnou službu vám udělá i kombinace silného pampeliškového odvaru se silným alkoholem (například s vodkou či slivovicí).
- Pampeliškový salát – Mladinké lístky pampelišek (sbírané hned zkraje března) nejsou tolik hořké, pročež se dají použít do všemožných zeleninových salátů. Prakticky tam, kde dáváte rukolu, můžete směle použít pampelišku. A jestli už jste sklizeň nestihli a máte smetánky na vlastním pozemku, přikryjte několik rostlinek hrncem, ať k nim po několik dnů nejde světlo. Pampeliškové listy tak zbělají a ztratí většinu své hořkosti (podobně jako čekanka).
- Pampeliškový špenát – obdobně jako kopřivy nebo mangold, i mladé lístky pampelišek se dají podusit s česnekem na způsob špenátu. Díky jejich specifické chuti však doporučuji kombinaci s další zeleninou či bylinou.
- Pampelišková káva – Usušený pampeliškový kořen lze umlít stejně jako kávová zrna a po zalití horkou vodou podávat jako kávovinový bezkofeinový nápoj.
Zdroje:
http://www.kaduceus.cz/online/zdravi/194/oslavujte-zivot-a-uzivejte-pampelisky.aspx
http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/napoje/6572-zdrava-kava-z-korene-pampelisky
http://bylinky.doktorka.cz/pampeliska-proti-rakovine
http://byliny.vitalion.cz/smetanka-lekarska/
Úvodní foto – zdroj :
http://www.princezna-pampeliska.cz/princezna-pampeliska/1-O-NAS/1-Kdo-je-Princezna-Pampeliska
Katka
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
Dům a Byt2023.03.23Bytový design v roce 2023: inspirujte se 7 nejnovějšími trendy
Společnost2023.02.26Dagmar Valová: Proč věřit. Erotický román. 5. a 6. kapitola
Společnost2023.02.19Dagmar Valová: Proč věřit. Erotický román. 3. a 4. kapitola
Společnost2023.02.12Dagmar Valová: Proč věřit. Erotický román. I. a II. kapitola