Views: 67
Smetánka lékařská je v našich klimatických podmínkách neprávem přehlíženou léčivkou. Ačkoli ji většina zahrádkářů vnímá spíše jako plevel, má dalekosáhlé léčivé účinky na lidský organismus. Podlehněte i vy kouzlu této žluté krásky a uvařte z ní hustý sirup medové konzistence. Nejen, že vám uzdraví dýchací cesty a pomůže s odkašláváním, ale současně si na něm přímo nebesky pochutnáte – v každé lžičce se totiž ukrývá chuť i vůně rozkvetlé jarní louky.
Doba výroby:
Příprava – cca 1 hodina a ½
Odležení – 3 dny
Vaření – cca 2 hodiny a ½ (viz tipy a triky)
Počet porcí: 4 skleničky
Cena za sklenici: cca 40,-
Suroviny:
- 450 květů z pampelišek (viz tipy a triky)
- 2 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě)
- 2 mandarinky (nejlépe v bio kvalitě)
- citron (nejlépe v bio kvalitě)
- 1,5 kg třtinového cukru (viz tipy a triky)
Postup:
Květy pampelišek zbavte všech zelených částí i případných uvadlých okvětních lístků (viz tipy a triky).
Čistě žluté kvítky namočte na 15 minut do velké mísy se studenou vodou, aby se pampelišky zbavily všech nečistot i případného hmyzu.
Přesuňte do hustého síta, důkladně propláchněte a nechte odkapat.
Dobře omytým pomerančům, mandarinkám i citronu oloupejte škrabkou na brambory horní část slupky, aby se do medu nedostaly příliš hořké silice a vše nakrájejte na kolečka.
Propláchnuté a odkapané květy pampelišek přesuňte do větší uzavíratelné nádoby, přidejte všechny citrusy a zalijte je jedním litrem vroucí vody.
Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ji poklicí či víkem a přesuňte na 3 dny do lednice nebo do sklepa odpočinout.
Protože budete potřebovat pouze čistý výluh, přeceďte připravenou směs nejprve přes husté síto a následně i plátýnko (postačí čistá utěrka) a dobře vyždímejte, abyste s květů i citrusů získali maximum tekutiny.
Krásně čirou pampeliškovou vodu přelijte do většího hrnce nebo pánve s nepřilnavý povrchem (já osobně použila svoji oblíbenou hlubokou titanovou pánev) a přisypte k ní 1 a ½ kila třtinového cukru.
Teď se na 2 a ½ hodiny uvážete k plotně, takže je dobré si předem odskočit a pustit dlouhohrající oblíbenou hudbu (nebo přivolat do kuchyně děti a v průběhu vaření si společně zazpívat či popovídat o jaru).
Na mírném plameni vařte pampeliškovou směs asi 2 a ½ hodiny a pořádně míchejte, aby se vám med nepřipálil a nevyběhl vám naproti. V průběhu vaření bude potřeba si tak 4 krát až 5 krát posbírat lžičkou z povrchu béžovou pěnu (když ji tam necháte, nic moc se nestane, jen bude mít med trošku zakalenější barvu).
Hotový med poznáte tak, že výrazně zhoustne a díky vypařené vodě ztratí část svého objemu. Když do něj namočíte polévkovou lžíci, bude z ní stékat rovnoměrný zlatavý pramínek, který se nebude trhat a odkapávat.
Naposledy med pořádně zamíchejte, odstavte jej z plotny a připravte si čisté šroubovací sklenice.
Pomocí trychtýře a naběračky plňte sklenice horkým medem až k okraji, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru – nezavařujte!
Hotovým medem můžete sladit čaj, mazat jej na chleba, případně jej použít jako výchozí surovinu do různých pečených i nepečených sladkostí.
Tipy a triky
|
Tisk receptu:
Jednostrana ve Wordu je ke stažení na www.foodstyle.cz (klikni)
Katka
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
- Komerce02.12.2024Kojení doma i na veřejnosti: Jak si ulehčit život díky vhodnému oblečení
- Komerce24.11.2024Porovnání menstruačních kalhotek: Co nabízí český výrobce Ecomodi?
- Tělo09.09.2024Jak menstruační cyklus ovlivňuj váš výkon při tréninku?
- Komerce18.04.2024Deprese není jenom o antidepresivech: Proč je důležité zabývat se podstatou problému