Pampeliškový med s citrusy

autor: | Kvě 4, 2012 | Dům a Byt | 0 komentářů

Views: 67

Smetánka lékařská je v našich klimatických podmínkách neprávem přehlíženou léčivkou. Ačkoli ji většina zahrádkářů vnímá spíše jako plevel, má dalekosáhlé léčivé účinky na lidský organismus. Podlehněte i vy kouzlu této žluté krásky a uvařte z ní hustý sirup medové konzistence. Nejen, že vám uzdraví dýchací cesty a pomůže s odkašláváním, ale současně si na něm přímo nebesky pochutnáte – v každé lžičce se totiž ukrývá chuť i vůně rozkvetlé jarní louky.

 

pampeliškový med recept

 

Doba výroby:
Příprava – cca 1 hodina a ½
Odležení – 3 dny
Vaření – cca 2 hodiny a ½ (viz tipy a triky)

Počet porcí: 4 skleničky

Cena za sklenici: cca 40,-

Suroviny:

  • 450 květů z pampelišek (viz tipy a triky)
  • 2 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě)
  • 2 mandarinky (nejlépe v bio kvalitě)
  • citron (nejlépe v bio kvalitě)
  • 1,5 kg třtinového cukru (viz tipy a triky)

 

pampeliškový med recept

 

Postup:
Květy pampelišek zbavte všech zelených částí i případných uvadlých okvětních lístků (viz tipy a triky).

 

pampeliškový med recept

 

Čistě žluté kvítky namočte na 15 minut do velké mísy se studenou vodou, aby se pampelišky zbavily všech nečistot i případného hmyzu.

 

pampeliškový med recept

 

Přesuňte do hustého síta, důkladně propláchněte a nechte odkapat.
Dobře omytým pomerančům, mandarinkám i citronu oloupejte škrabkou na brambory horní část slupky, aby se do medu nedostaly příliš hořké silice a vše nakrájejte na kolečka.

 

pampeliškový med recept

 

Propláchnuté a odkapané květy pampelišek přesuňte do větší uzavíratelné nádoby, přidejte všechny citrusy a zalijte je jedním litrem vroucí vody.

 

pampeliškový med recept

 

Jakmile směs vychladne na pokojovou teplotu, přikryjte ji poklicí či víkem a přesuňte na 3 dny do lednice nebo do sklepa odpočinout.
Protože budete potřebovat pouze čistý výluh, přeceďte připravenou směs nejprve přes husté síto a následně i plátýnko (postačí čistá utěrka) a dobře vyždímejte, abyste s květů i citrusů získali maximum tekutiny.

 

pampeliškový med recept

 

Krásně čirou pampeliškovou vodu přelijte do většího hrnce nebo pánve s nepřilnavý povrchem (já osobně použila svoji oblíbenou hlubokou titanovou pánev) a přisypte k ní 1 a ½ kila třtinového cukru.

 

pampeliškový med recept

 

Teď se na 2 a ½ hodiny uvážete k plotně, takže je dobré si předem odskočit a pustit dlouhohrající oblíbenou hudbu (nebo přivolat do kuchyně děti a v průběhu vaření si společně zazpívat či popovídat o jaru).
Na mírném plameni vařte pampeliškovou směs asi 2 a ½ hodiny a pořádně míchejte, aby se vám med nepřipálil a nevyběhl vám naproti. V průběhu vaření bude potřeba si tak 4 krát až 5 krát posbírat lžičkou z povrchu béžovou pěnu (když ji tam necháte, nic moc se nestane, jen bude mít med trošku zakalenější barvu).

 

pampeliškový med recept

 

Hotový med poznáte tak, že výrazně zhoustne a díky vypařené vodě ztratí část svého objemu. Když do něj namočíte polévkovou lžíci, bude z ní stékat rovnoměrný zlatavý pramínek, který se nebude trhat a odkapávat.

 

pampeliškový med recept

 

Naposledy med pořádně zamíchejte, odstavte jej z plotny a připravte si čisté šroubovací sklenice.

 

pampeliškový med recept

 

Pomocí trychtýře a naběračky plňte sklenice horkým medem až k okraji, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru – nezavařujte!

 

pampeliškový med recept

 

Hotovým medem můžete sladit čaj, mazat jej na chleba, případně jej použít jako výchozí surovinu do různých pečených i nepečených sladkostí.

 

pampeliškový med recept

 

Tipy a triky
  • Doba vaření medu je čistě na vás a vašich chutích. Já mám ráda med opravdu hustý a tuhý, proto vařím pampeliškový výluh tak dlouho. Jestli ale dáváte přednost spíše sirupové konzistenci, postačí vám polovina zmíněného času.
  • Pampelišky sbírejte jen na takové louce, která je daleko od silnice a neslouží k pravidelnému venčení psů. Vybírejte vždy jen plně rozvité a nezavadlé květy – ideální doba sběru je kolem poledne, kdy má slunce největší sílu.
  • Třtinový cukr můžete pochopitelně nahradit běžným bílým rafinovaným cukrem, ale připravíte se tak o výraznou a plnou chuť medu i o jeho nádherně měděně-zlatavou barvu.
  • Můžete si i usnadnit práci a pampeliškové květy naložit včetně zeleného zákrovu. Já je ale raději čistím až na lístky, protože je to jednak krásná, voňavá a uklidňující práce a také se tím vyžene většina broučků, které pak nemusím zachraňovat před utopením. A v neposlední řadě je pak chuť medu výrazně jemnější.
  • „Můj“ med vyniká hodně silnou a výraznou pampeliškovou chutí i vůní a hustou konzistencí. Pokud ale máte jiné preference, pusťte se směle do experimentování. Můžete zvolit jiný poměr vody a pampelišek, použít jiné druhy i množství citrusů (případně je i nahradit kyselinou citronovou, ale to mi přijde jako věčná škoda), případně med doladit další oblíbenou bylinkou – například voňavou mateřídouškou.

 

Tisk receptu:

Jednostrana ve Wordu je ke stažení na www.foodstyle.cz (klikni)

 

Katka


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v BÝKU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Dana se narodilo hebrejštině. Otcem se mu stalo slovo „dán“„ které znamená soudit“ nebo „rozsoudit“. Dana tedy znamená doslovně „soudkyně“, potažmo pak „ta spravedlivá“. Po ČR nám běhá takových spravedlivých Dan aktuálně 523010.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Světový den dětství.
Mezinárodní den hor.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 389
  • 498
  • 13 705
  • 270 173
  • 2 570 217
  • 3 807
  • 28
  • 1 883
0 Shares
Share
Tweet