Návštěvy: 81
Rajče jedlé, neboli lilek rajče. Lidově jim říkáme rajské jablíčko, rajčátko, rajče. Botanicky se nazývá Solanum lycopersicu. Patří do čeledi lilkovitých a pochází z Ameriky.
Při pěstování „prý“ není příliš náročné a dobře odolává chladu (tak buď tady někdo neví, o čem mluví, nebo jsem fakt mizerný zahrádkář. Nikdy mi totiž při pěstování nevyrostl ani stonek!)
Nezralé plody raději nejezte, můžete si totiž velmi snadno otrávit organismus. To jen na okraj.
Rajčata obsahují hodně beta karotenu a vitamínu C, B a lykopeny. Jsou bohaté i na chrom, či draslík.
Voda tvoří 90% této plodiny, 5% sacharidů a 2,5% vlákniny. Tuk neobsahuje žádný, takže je vhodným kandidátem na část stravy při redukční dietě.
Rajčátka mají i antioxidační účinky.
Působí pozitivně na problémy s prostatou (hm, o důvod víc, proč zvýšit mou denní dávku rajských o polovinu, aspoň. Mám dojem, že jsem jí někde chytla). Dále jsou vhodnou stravou pro osoby, kteří trpí nemocemi srdce, krevního oběhu, či poruchami látkové výměny.
Ovšem, zajímavé je to, že se stále pořádně neví, zda jsou tomata ovoce, nebo zelenina.
A přiznejte se, že jste jako já do dnes ani nepřemýšleli nad tím, že by mohly být považovány za něco jiného než za zeleninu?
A proč jsou to tedy rajská jablíčka?
V roce 1893 rozhodoval nejvyšší soud Spojených států o tom, zda je rajče ovoce, nebo zelenina. Verdikt zněl zelenina. Ovšem v botanice bylo tenkrát považováno za ovoce.
V Arkansasu jsou zase státem posvěcenou zeleninou i ovocem. Jablíčko je prostě ovoce. Proto jablíčko. Aby bylo jasno.
No, nevím…
Tento nápis jsme našli v Praze v Irské hospodě na Staroměstském náměstí. (“Znalost je vědět, že rajče je ovoce a inteligence je vědět, že se nedává do ovocného salátu”)
Kuřecí steaky zapečené s mozzarellou a rajčaty
Potřebujeme na 4 porce: 4 kuřecí steaky, 2 mozzarelly, 2 rajčata, bazalku, sůl, pepř, grilovací koření, olej.
Maso zlehka dlaní naklepeme a ochutíme solí, pepřem a trochou grilovacího koření. Potom na rozehřátém oleji osmažíme z obou stran tak, aby zůstalo v prostředku syrové. Pak maso vložíme do trochu vymazaného pekáče. Na steaky navršíme na kolečka nakrájenou mozzarellu a rajčátka.
Pečeme, dokud se nám mozzarella nezapeče.
Výborně se jako příloha hodí šťouchané brambory s jarní cibulkou a slaninou, či vařené brambory opečené na másle.
Dobrou chuť!
Míša (Finč)
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
- Komerce18.04.2024Deprese není jenom o antidepresivech: Proč je důležité zabývat se podstatou problému
- Móda03.04.2024Historie parfémů: Od Mezopotámie přes maďarskou královnu a první kolínskou až po Chanel
- Komerce13.02.2024Technické zajištění akcí: Pronájem kvalitní audiovizuální techniky
- Ranní kávy18.10.2023Demystifikování cen letenek – jak najít nejlepší nabídky kdekoli?