Letos se uskuteční třetí ročník komorní akce Smysluplné Vánoce. Jde v nich především o to ukázat, že i řadový jednotlivec může přinést druhým hodně radosti a zároveň žít v souladu s blízkými i s přírodou. Milé hospodyňky a pekařky cukroví, přinášíme vám inspiraci!Vánoce jsou svátkem nesobecké lásky a harmonie. A zvlášťe tento rok, kdy jsme všichni poznamenaní koronavirovou krizí, je třeba si to připomínat o to více! Ne konzum a nákupy, ale sounáležitost a propojení se aspoň na dálku, pokud to nejde kvůli karanténě jinak – tím může být nejkrásnější období roku!
Vždyť co nám brání?
Projekt Smysluplné Vánoce stojí na třech jednoduchých pilířích.
Prvním je udržování české tradice pečení cukroví a propojení generací při této činnosti. Děti rády pomáhají maminkám a babičkám a vzpomínky na hřejivý svět svátečních vůní koření a ořechů zůstávají pak po celý život jako poklad v srdci. Proto si najděme čas a pojďme se hňoucat v těstě a sem tam i připalovat plechy! A pak slepovat, zdobit a olizovat své prsty od marmelády a rozpuštěné čokoládky.
A protože autorka projektu, Lucie Barošová, stojí nohama na zemi a ví také, že dnes už se cukroví až tak moc nejí a hodně ho zbyde, je tu druhý pilíř – podělme se!
Žije ve vašem okolí osamělý senior nebo matka s malými dětmi? Zeptejte se už teď, o adventu, zda by osoba v hmotné či sociální nouzi stála o krabici cukroví. Lucie Barošová jde příkladem a rozdává každý rok desítky druhů svého cukroví tam, kde by si je nemohli dovolit. Po prvé prodejcům Nového prostoru z Brna a Prahy, tedy lidem bez domova. Po druhé osamělým matkám s dětmi v azylovém domě V Hamrech u Hlinska a letos babičkám a dědečkům z domova pro seniory v Brně.
Protože jde o mnoho kilogramů, náklady jí pomáhá hradit spoluautor projektu Jan Štern. Ale vždy jde o skutek, za kterým nestojí žádná firma nebo organizace. Takto se může zachovat kdokoli, komu je nápad blízký a rád peče.
Ještě dodatek: Cukroví, které i přes rozdělení se po Novém roce přeci jen zbyde, lze zmrazit a o Velikonocích se bude hodit.
Pořád lepší, než je sypat ptáčkům, mohlo by jim to zdravotně velmi ublížit.
Třetí zásadou Smysluplných Vánoc je kvalita.
Sobě, rodině i obdarovaným se sluší dát pro Štědrovečerní stůl cukroví, které není šizené nebo s nezdravými či přírodu poškozujícími ingrediencemi. Lucie Barošová peče bez použití palmového oleje, kvůli kterému nenávratně mizí obrovská území pralesů v Indonésii a na dalších místech planety.
Vrací se k moudrosti našich babiček a používá máslo a sádlo, případně u jiných tuků pečlivě prostuduje složení, protože většina palmový tuk obsahuje. Dále také nekupuje vejce od nosnic z klecových chovů a vyhýbá se umělým barvivům.
Citrusová kůra je vhodná v BIO kvalitě, sušené ovoce nesířené a vanilka je nejlepší ta pravá z lusků, ne náhražkový vanilin.
Mlsání autentických chutí a s čistým svědomím je totiž nesrovnatelně lepší požitek. Pralesních zvířat jsou tisíce úžasných druhů a také chtějí žít nadále ve svém domově. A naše slepičky jsou možná obyčejné, ale i ony si zaslouží důstojnější život s možností většího pohybu. Jen my, zákazníci, určujeme, co si koupíme a budeme jíst.
Nemusíme hrát hru, která se nám nelíbí!
Pokud s pečením cukroví nemáte zkušenosti nebo si nejste jisté v konkrétních receptech, zde je malý dárek, kuchařka ke stažení zdarma.
Autorkou textu a receptů je Lucie Barošová a nádherné vkusné fotky jsou od profesionálního kulinářského fotografa Víta Mádra
Článek pro vás napsala:

-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.