Views: 16
Když jsem byla malá holka, kupovala mi je babička na Staromáku. Překrásně voněly a taky chutnaly. Když na to teď vzpomínám, je to taková vzpomínka, co se nezapomene a taky s ničím nezamění. Člověk vypustí spoustu věcí, vjemů…ale všimla jsem si, že vůně nepouštíme.
Pamatuji si hodně vůní z dětství, možná víc, než obrazů a zvuků.
Vůni dědova Pitralonu, i toho mýdla na holení, vůni tajemného prostoru pod matracemi, kde byly babiččiny šaty, co jsem si nimi hrála na princeznu, vůni mámina kabátu…
…pamatuji se, jak to vonělo u druhé babičky a dědy v domečku ve Sběři… a dokonce si pamatuji vůni školky, kam jsem chodila – velice, ale velice nerada, kvůli učitelce Burešové, která nezaměnitelně smrděla, jako pečené nehty a taky tak vypadala, což si rovněž pamatuji.
Ale raději zpět k nezaměnitelné vůni pečených kaštanů.
Včera jsem je totiž zahlédla u Radany na stole. Koupila je syrové.
A já si uvědomila, že třeba Amíci z nich dělají nádivku.
Nevím, jestli je to ta stejná, ale nádivku z jedlých kaštanů dělala i moje máma a nadívala s ní kachnu.
Bylo to strašně jednoduché.
Namočila do mléka rohlíky, nasekala petržel, pak rozčvachtala žloutky s tím nacucaným rohlíkem a udělala sníh.
Kaštany vařila, loupala a pak mixovala.
Pak to splácala dohromady a bylo to strašně dobrý.
Navrhnu to Radaně a nohly bychom to společně zkusit.
Myslím, že když s tím vycpeme kuře, taky se nic nestane. Uděláme ho prostě jako kačenu, to znamená trochu nakmínovat a bude to.
Ale i kdyby ne… pečené kaštany doma se taky dají.
Jenom se musí nahoře do kříže naříznout, aby člověku nevybouchly v troubě.
A nesmí zčernat … musí zůstat hnědé.
Dělala je takhle i mamka i babička, když jsme je nekupovaly od takové paní, co stála u Staroměstské radnice s horkou velkou pánví.
Mimo to, že jsou jedlé kaštany hrozně dobré, jsou taky moc zdravé, což vím zase od babičky, která tvrdila, že zničí všechno, co je v těle škaredé, a taky že jsou balzám na nervy, ještě lepší, než ořechy.
Celý strom kaštanovník jedlý je léčivý.
A teď je taková doba ponurá, takže zrovna kaštanová.
Na ulici jsem už dlouho prodávat kaštany neviděla, ale jistě se to ještě někde najde.
Ale doma se dají udělat, i když tyhle tradice pomalu ustupují.
Vonět budou pořád stejně.
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.