Detail příspěvku: Reportáž od Staré Blažkové: Festival jídla? To ano!

Reportáž od Staré Blažkové: Festival jídla? To ano!

autor: | Kvě 29, 2012 | Společnost | 0 komentářů

Views: 16

O uplynulém víkendu se v zahradách Pražského hradu konal další ročník Prague Food Festivalu. Představilo se na něm několik desítek vyhlášených českých restaurací (nebudu nikomu mazat med kolem pusy – prostě těch nejdražších pražských) se svými tří- až čtyřchodovými degustačními menu.

A tak jsme kopli s mužem do vrtule a vyrazili směr Stověžatá.

Příjemných slunečných třiadvacet stupňů přímo vybízelo k výletu tohoto ražení, proto jsme si raději s předstihem podle internetových stránek trochu předpřipravili své chuťové buňky na neděli. Tam se totiž dala všechna menu pohodlně nalézt, a člověk si mohl v klidu domova rozhodnout, jestli ochutná foie gras, telecí ossobuco, domací rybí bouillabaisse nebo prostě něco, čemu normálně rozumí, jako třeba kančí guláš s knedlikem.

 

5550MTV.jpg

Měla jsem trochu strach, aby v neděli v 16 hodin, na kdy jsme měli objednané vstupenky, ještě vůbec bylo co degustovat a polovina festivalu pomalu nebalila svá fidlátka, jak to bývá v naší kotlině zvykem, ale ničeho takového nebylo třeba se obávat.

 

Všeho bylo dostatek.

 

V ceně vstupenky byla konzumace za deset takzvaných grandů, přičemž jedno celé menu u jedné restaurace vyšlo právě na oněch deset grandů.

 

Každý chod pak na dva až šest, asi dle složitosti přípravy a exkluzivity pokrmu.

 

Další grandy jsme mohli dle libovůle dokupovat.

Pivo i víno teklo proudem, čistí a oholení kuchaři ve sněhobílých rondonech dávali tušit, že česká gastronomie přeci jen ještě není na pokraji zhroucení. Že se tu najdou nadšenci, kteří ji pomáhají zresuscitovat a zkouší vrátit na prvorepublikovou úroveň.

 

A že to není jen o guláši s pěti, tláče s cibulí a smažáku a hranolkách.

Všude to krásně vonělo a všichni byli ochotní a úslužní, protože asi pochopili, že ne každý zákazník je dobytek bez vlastního názoru, co sežere všechno v lecjaké kvalitě jen proto, aby mu číšník za rohem neplivl pomstychtivě do talíře.

 

Ochutnali jsme dušenou jehněčí kýtu, mrkvové pyré s bylinkami a omáčkou Villageois (to je taková hnědá dobrá omáčka), burgundské hovězí ragú na červeném víně s karotkou, žampiony a hedvábnou bramborovou kaší nebo božský švestkový koláč s drobenkou, mákem a tvarohem a domácí rumovorozinkovou zmrzlinou.

 

Já jsem si navíc nenechala ujít sushi z nabídky Buddha-Baru, kterému jsem před nedávnem úplně propadla.

Se sushi mám totiž takovou zkušenost, že si ho buď napoprvé zamilujete, nebo už ho nikdy nevložíte do úst.

 

Tenhle stánek navíc u mě bodoval na všech frontách, protože maso na ohni rožnil sám pan majitel.

Né tedy, že by jinde né, o vyhlášené šéfkuchaře nebyla nouze, ale co bylo hlavní – tento stánek měl bezkonkurenční hudební produkci.

 

Dýdžej tomu asi opravdu rozuměl, protože vypadal hrozně seriózně a soustředěně a mixoval opravdu skvěle.

 

Na závěr jsme se zastavili u Italů.

Ti ztropili největší tyjátr.

 

5551ODF.jpg

Samozřejmě nehlučnější, nejukřičenější, ale vysmátí, veselí a srdeční.  Zrovna probíhala show pro návštěvníky, při které Antonio, který už to dělá celých třicet let, vyráběl pravou nefalšovanou mozzarellu z buvolího mléka.

Byla excelentní.

 

obrázek kliknutím zvětšíte

vyroba mozzarely

 

Byli jsme nadšení a spokojení.

Jen mě při čtení aktuálních zpráv z festivalu, které se průběžně objevovaly na internetu a evidentně pocházely z jediného zdroje, zamrzelo, že se omezují jen na zmínku o techno-emocionálním degustačním menu restaurace

Mandarin Oriental Hotel a novince letošního festivalu – ochutnávce hmyzu (v nabídce byl například červí wok nebo cvrček na másle-byl to spíš tedy cvrk než cvrček). 

 

Tento obrázek kliknutím zvětšíte

 

5554NWJ.jpg

 

Vždyť tam bylo tolik vůní, barev, dobrot, chutí, a nebylo by fér je alespoň slovem nezmínit!

V tom dobrém světle slova smyslu jsme potrápili naše smysly, a až našetříme, těšíme se na další ročník LaughingTongue out

 

Krásný den přeje

Stará Blažková


Super článek, máme tady z Tebe všichni hlad!

Redakce


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se ve VAHÁCH. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Rodokmen jména Milan najdeme v jižní Evropě, kde vzniklo z přídavného jména „milý” nebo „milovaný”. Význam jména je tak jednoznačný a vůbec v tom není žádná lingvistická věda. Milan je prostě milý. A taky frekventovaný. U nás je takových miláčků požehnaných 118220.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Autistický den hrdosti.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 29
  • 383
  • 17 859
  • 347 595
  • 2 475 803
  • 3 796
  • 28
  • 1 859
0 Shares
Share
Tweet