Views: 18
O uplynulém víkendu se v zahradách Pražského hradu konal další ročník Prague Food Festivalu. Představilo se na něm několik desítek vyhlášených českých restaurací (nebudu nikomu mazat med kolem pusy – prostě těch nejdražších pražských) se svými tří- až čtyřchodovými degustačními menu.
A tak jsme kopli s mužem do vrtule a vyrazili směr Stověžatá.
Příjemných slunečných třiadvacet stupňů přímo vybízelo k výletu tohoto ražení, proto jsme si raději s předstihem podle internetových stránek trochu předpřipravili své chuťové buňky na neděli. Tam se totiž dala všechna menu pohodlně nalézt, a člověk si mohl v klidu domova rozhodnout, jestli ochutná foie gras, telecí ossobuco, domací rybí bouillabaisse nebo prostě něco, čemu normálně rozumí, jako třeba kančí guláš s knedlikem.
Měla jsem trochu strach, aby v neděli v 16 hodin, na kdy jsme měli objednané vstupenky, ještě vůbec bylo co degustovat a polovina festivalu pomalu nebalila svá fidlátka, jak to bývá v naší kotlině zvykem, ale ničeho takového nebylo třeba se obávat.
Všeho bylo dostatek.
V ceně vstupenky byla konzumace za deset takzvaných grandů, přičemž jedno celé menu u jedné restaurace vyšlo právě na oněch deset grandů.
Každý chod pak na dva až šest, asi dle složitosti přípravy a exkluzivity pokrmu.
Další grandy jsme mohli dle libovůle dokupovat.
Pivo i víno teklo proudem, čistí a oholení kuchaři ve sněhobílých rondonech dávali tušit, že česká gastronomie přeci jen ještě není na pokraji zhroucení. Že se tu najdou nadšenci, kteří ji pomáhají zresuscitovat a zkouší vrátit na prvorepublikovou úroveň.
A že to není jen o guláši s pěti, tláče s cibulí a smažáku a hranolkách.
Všude to krásně vonělo a všichni byli ochotní a úslužní, protože asi pochopili, že ne každý zákazník je dobytek bez vlastního názoru, co sežere všechno v lecjaké kvalitě jen proto, aby mu číšník za rohem neplivl pomstychtivě do talíře.
Ochutnali jsme dušenou jehněčí kýtu, mrkvové pyré s bylinkami a omáčkou Villageois (to je taková hnědá dobrá omáčka), burgundské hovězí ragú na červeném víně s karotkou, žampiony a hedvábnou bramborovou kaší nebo božský švestkový koláč s drobenkou, mákem a tvarohem a domácí rumovorozinkovou zmrzlinou.
Já jsem si navíc nenechala ujít sushi z nabídky Buddha-Baru, kterému jsem před nedávnem úplně propadla.
Se sushi mám totiž takovou zkušenost, že si ho buď napoprvé zamilujete, nebo už ho nikdy nevložíte do úst.
Tenhle stánek navíc u mě bodoval na všech frontách, protože maso na ohni rožnil sám pan majitel.
Né tedy, že by jinde né, o vyhlášené šéfkuchaře nebyla nouze, ale co bylo hlavní – tento stánek měl bezkonkurenční hudební produkci.
Dýdžej tomu asi opravdu rozuměl, protože vypadal hrozně seriózně a soustředěně a mixoval opravdu skvěle.
Na závěr jsme se zastavili u Italů.
Ti ztropili největší tyjátr.
Samozřejmě nehlučnější, nejukřičenější, ale vysmátí, veselí a srdeční. Zrovna probíhala show pro návštěvníky, při které Antonio, který už to dělá celých třicet let, vyráběl pravou nefalšovanou mozzarellu z buvolího mléka.
Byla excelentní.
obrázek kliknutím zvětšíte
Byli jsme nadšení a spokojení.
Jen mě při čtení aktuálních zpráv z festivalu, které se průběžně objevovaly na internetu a evidentně pocházely z jediného zdroje, zamrzelo, že se omezují jen na zmínku o techno-emocionálním degustačním menu restaurace
Mandarin Oriental Hotel a novince letošního festivalu – ochutnávce hmyzu (v nabídce byl například červí wok nebo cvrček na másle-byl to spíš tedy cvrk než cvrček).
Tento obrázek kliknutím zvětšíte
Vždyť tam bylo tolik vůní, barev, dobrot, chutí, a nebylo by fér je alespoň slovem nezmínit!
V tom dobrém světle slova smyslu jsme potrápili naše smysly, a až našetříme, těšíme se na další ročník
Krásný den přeje
Stará Blažková
Super článek, máme tady z Tebe všichni hlad!
Redakce
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
Společnost24.12.2024Přihlaste se na kurz umělé inteligence
Komerce02.12.2024Kojení doma i na veřejnosti: Jak si ulehčit život díky vhodnému oblečení
Komerce24.11.2024Porovnání menstruačních kalhotek: Co nabízí český výrobce Ecomodi?
Tělo09.09.2024Jak menstruační cyklus ovlivňuj váš výkon při tréninku?