„Že nevíte, co jsou lahodné dárky? Přece drobnosti k nakousnutí v rozkošných krabičkách! Chutí tu najdete nepřeberně, na každého se dostane. Je libo sladké jako romantická láska nebo ostré jako vášeň? To všechno tady máme, jenom si vybrat.“ Tak láká své čtenáře nová kniha od Jess McCloskey s chutným názvem Lahodné dárky. Opravdu má co nabídnout?
Slovo nakladatele
Myslíte si, že nejlepší dárky jsou takové, které se dají sníst? Pak jste na správné adrese. A pokud budou i nádherně vypadat a budou uložené v rozkošných košíčcích, krabičkách a nápaditě vyzdobené, určitě jim nikdo neodolá.
Kombinace bohatých chutí s jednoduchou a snadnou výrobou dělá z našich chutných dárečků opravdové delikatesy. Postup pro jejich výrobu je pečlivě rozepsán od samého začátku. Od nákupu potřebných surovin přes vlastní přípravu až po elegantní obal či aranžmá. Sami se nejspíš podivíte, jak něco, co na první pohled vypadá tak složitě, může být ve skutečnosti tak snadné. A taky nejspíš nevíte, co všechno můžete jako dekoraci a “obalovou techniku” použít. Myslíte, že si musíte kupovat drahý materiál? Ani náhodou. Uvidíte, že spoustu ho naleznete ve vlastní domácnosti.
Co můžeme chtít lepšího než nevídané nové nápady, kouzelné úpravy a vynikající pochutnání? A právě tohle všechno naše knížka nabízí. Někdo má svátek? Narozeniny? Nebo už se vám prostě sbíhají sliny? Nic jednoduššího: Rychle do práce – a dobrou chuť!
Lahodné dárky: jedlé specialitky zahřejí u srdce a zachutnají
Jess McCloskey Nakladatel: Metafora Praha, 2012 144 stran |
Hodnocení redakce
Kniha rozhodně stojí za přečtení a troufnu si říct, že i za koupi. Je to vskutku výpravná publikace s množstvím profesionálních (a opravdu krásných) fotografií, která se bude v domácí knihovně rozhodně vyjímat. Samotné recepty pak potěší zejména milovníky sladkostí, které mají v knize jednoznačně nejčetnější zastoupení. Najdete zde nepřeberné množství čokoládových pralinek, sladkých košíčků, fondánových bonbonů i zavařenin a džemů různých příchutí. Ze slaných delikates pak vyniká například olivový olej s tymiánem, ďábelská masová omáčka, nebo netradiční sušená cuketa.
Každý recept je dopodrobna rozepsán, takže podle něj hravě uvaří i kuchtík-začátečník.
Mírný problém ovšem nastává v seznamu surovin. Jelikož se jedná o přeložený anglický originál (Delicious Gifts) není si český čtenář vždy jistý, z čeho má vlastně vařit. Nejspornější je často zmiňovaný „zlatý sirup“ – můžeme pouze hádat, oč se jedná (ječný sirup, kukuřičný sirup, nebo něco úplně jiného?). Ostatně ani sirup z granátového jablka či tekutý pektin nenajdete na regálech běžných samoobsluh.
Když se ale smíříte s tím, že u některých receptů budete muset experimentovat, případně je úplně vynechat, jistě si knihu rychle zamilujete a budete podle ní vařit i péct nejeden lahodný dárek pro své blízké.
Recept na ukázku: Nakládaná vejce s červenou řepou
Teprve až jako dospělá jsem si uvědomila, že ne všechna nakládaná vejce mají sytou červeno-fialovou barvu. Moje babička vždy nakládala vejce s červenou řepou. Nenapadá mě důvod, proč by někdo chtěl obyčejná bílá. Tento dárek je vhodný jak pro venkovského tradicionalistu, tak pro člověka, kterému připadá zábavné jíst nachově zabarvené jídlo.
Množství asi 1 litr:
- 425 g konzervované červené řepy
- 12 natvrdo uvařených vajec
- 120 ml ovocného nebo bílého octa
- 120 ml vody
- 100 g cukru
- ½ čajové lžičky nového koření
- ½ čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ čajové lžičky mleté skořice
- ¼ čajové lžičky celého hřebíčku
Postup:
Sceďte Červenou řepu a nálev si ponechte.
Dejte vejce a červenou řepu do sterilizované litrové sklenice.
V kastrolu smíchejte ocet, vodu, cukr, nálev z červené řepy a koření. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Cukr se musí rozpustit.
Sundejte ze sporáku a směs nalijte do sklenice s vejci a červenou řepou. Zavřete sklenici a nechte vychladnout.
Během té doby sklenici několikrát otočte, aby se vejce rovnoměrně obarvila a nebyly na nich skvrny.
Skladujte ve sterilizované sklenici (ne na místě s kolísavou vlhkostí). Po otevření uchovávejte v lednici maximálně 3 měsíce.
Katka
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.