Tohle mě vskutku včera pobavilo a jsem strašně zvědavá, jak se to bude uvádět v praxi. Totiž, všude, kde se podává jídlo, budou muset být vedle zevrubného popisu také uvedené alergeny, které jídlo obsahuje.
To je humorné.
Zkusila jsem si představit takový jídelní lístek v lepší restauraci, kde mají výběr veliký, tedy i saláty, předkrmy, moučníky, speciality, buchty, zmrzliny a podobně….
Pokud u každého jídla, a tak jsem to včera pochopila ve zprávách, bude muset být dostupná informace, jaké krmě obsahuje alergeny, je mi restauratérů už teď líto.
Když přiberu přílohy, bude takový jídelák jako Ottův slovník naučný.
Dále si zkouším představit, jaké to bude žůžo, přeložit to do dvou až tří jazyků.
Vlastně si to v praxi neumím představit vůbec.
Za předpokladu, že každý jedinec je alergický na něco jiného, a při tajemném složení některých přísad… jsem ráda, že nemám hospodu.
Je-li totiž v jídle třeba sojová omáčka, která sama o sobě obsahuje hafo složek, o kterých pomalu ani výrobce nemá ponětí, bude to dlouhé jako ruský film.
Hele, obyčejný guláš
Takže:
Omáčka
Prakticky na jakékoli koření může být někdo alergický. Bude tedy třeba ho vypsat? Hořčice, kterou nejeden gulášek oblaží je také alergen, nehledě na to, že sama hořčice obsahuje milion složek a složeček, barviv a konzervantů, na které opět někdo může být alergický.
Furt jsem u omáčky.
Tato se nutně zahušťuje moukou.
To je alergen.
Neřku-li, pokud je gulášek podáván třeba s chlebem nebo je chlebem zahuštěn, což se dělá a je to bezvadné.
Na etiketě chlebu Šumava, si totiž můžeme přečíst, že může obsahovat, cituji: korýše, měkkýše, vejce, ryby, arašídy, sóju, suché skořápkové plody, celer, hořčici, sezam, vlčí bob.
ALERGENY JAKO PRASE – VYPSAT!
A knedlíky?
Jo, jsem hnidopich, ale v knedlíkách jsou housky, kde také mohou být korýši, měkkýši a ta havěť z chleba, nehledě na vejce, mouku a tak dále.
Furt jsme guláše.
Mám vypsat kung-pao??
Hrozně jsem se pobavila u reportáže, kde redaktor v čínském bistru hleděl na nějaké nudle s kočkou, nebo co to bylo a nažloutlého pingla se zeptal, zdali jídlo obsahuje alergeny.
Čekala jsem oblíbené „alergeny? Táky máme… móc dobrý“, ale chudák Číňan koukal jako vyvoraná myš.
„Jsou tam vejce?“, pomohl mu reportér.
Číňan pookřál a radostně pokýval na souhlas. Chudák bezelstná.
To jsem zvědavá, jak třeba právě v čínské restauraci budou na jídeláky vypisovat alergeny. Se raději vrátí domů a budou s radostí riskovat revma na rýžových polích.
A což teprve „mekáč“!!??
Od nového roku se absence informace o alergenech v restaurací bude pokutovat.
No nařízení bylo na restauratéry shovívavé.
Prý to nemusí být v tištěné formě.
To znamená, že je tu ještě varianta B), tedy že hostovi o každém jídle podá obsáhlou alergenní informaci personál ústně.
Takže Číňani se vrací na rýžová pole zcela zaručeně.
Tímto se tím přestávám zabývat, v duchu svého slibu neřešit paka a kocourkovské modely.
Ale počkám si. To bude legrace.
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:

-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.