Views: 1145
Pečený čaj byl hitem loňského podzimu a tak jsem neodolala a letos se na jeho výrobu svědomitě připravila, včetně loňských nepříliš zdařilých pokusů a mnoha, mnoha teoretických znalostí. Skleničky s obsahem nápadně připomínajícím kořeněný kompot jsou prostě super! V sychravém dni ji totiž stačí otevřít, šoupnout pár lžiček obsahu (čím víc, tím líp, já jsem nenažranec!) do hrníčku a zalít horkou vodou. Báječný ovocný „pečený“ čaj je na světě.
Princip je totiž jednoduchý.
Ovoce se nasype do pekáče (velkého prosím!), podle chuti posype cukrem a nešetří se ani kořením. Poté se vše strčí do trouby a tam se to zhruba deset až dvacet minut peče, jen co se ovoce lehoučce popeče a pustí šťávu. Poznávací znamení,že už to skoro bude je – libá vůně naprosto všude!
Zakázáno je péct příliš dlouho, tedy do kašovitého stavu nebo dokonce připéct.
Hotový obsah potom můžeme zpestřit dávkou alkoholu – naprosto dle chuti, ale poměr 1:1 mi přijde docela dost, přidávám jen jako důležitý konzervant. I ten ovšem lze vynechat. Plné skleničky otočíme dnem vzhůru a už nemusíme zavařovat. Prý se nemusí, ale já jsem jaksi posedlá a přesto jsem radši nic neotáčela, neboť vyvaření víčka kompotem mi přišlo málo, a radši jsem zavařila. Ale prý to vůůůbec není nutné.
Je to na vás.
Takže postup známe.
Teď ale to nejdůležitější. Výběr toho správného ovoce a koření.
Základem by měl být rybíz. Červený je naprosto univerzální, černý dodá kompotu báječnou vůni, naprosto nedolatelnou. Zbytek ovoce může být jakýkoliv.
Osvědčily se mi:
-blumy všeho druhu
-švestky
-angrešt
-třešně
-višně
-špendlíky
-meruňky, broskve
-maliny
-ostružiny
-nakrájené citrony či pomeranče. Grepy jsem nezkoušela, ale proč ne…
-borůvky i brusinky
-bezinky, aronie, jeřabiny
Naopak se mi neosvědčily:
-jablka (podivně se rozvařila, snad jen ta pevná a kyselá lze použít)
-hrušky (podivně zhnědly a chytly divnou chuť)
-banány (vznikla z nich podivná černá hmota připomající rybniční chomáč v bažinci)
-jahody (nevypadaly moc vzhledně a byly příliš „vláčnééé…“
A koření?
Podle chuti, dá se říci, že jakékoliv sladké koření.
Skořice a hřebíček je základ. Dál můžeme experimentovat s badyánem, sušenou pomerančovou či citronovou kůrou, či rovnou kůru z čerstvého bio citrónu (bez chemikálií) nebo se zázvorem. Ten je údajně skvělý a přidává se čerstvý, hezky nastrouhaný, ale pozor, s mírou, protože pekelně pálí.
Tip s mrazákem
Chuťové variace jsou různé, ale důležitý je ten základ, který v letní variantě nabízí rybíz a v té podzimí pak švestky. Přišlo mi, že to ovoce, které je bezvadné v kompotu, je bezvadné i v pečeném čaji – však je princip stejný.
Výtečná je také vychytávka s mrazákem a sice si pěkně po troškách schovávat jednotlivé druhy ovoce do sáčku, krabičky, kamkoliv a mrazit. A až toho bude dost, mohou se nám sejít klidně rybíz i švestky v jedné skleničce a to je teprve dobrota.
Rozmanitosti se meze nekladou.
Stačí pár lžiček do hrnečku, zalít horkou vodou a hotovo!
Dosladit dovoleno, doalkoholovat též. Zalévat lze rumem, vodkou, griotkou nebo svařeným vínem… já vlastně nevím, asi čímkoliv, jen pivo bych vynechala…
Pátrala jsem také po původu pečeného čaje a bylo to pátrání neúspěšné.
Sherlock ze mě nebude. Internet mnoho neprozradil, ani po prohledání různých vytipovaných „kuchyní“ a kuchařské knihy zmiňují pouze více či méně kořeněné kompoty.
A v těch bych asi hledala původ této laskominy.
Pravda, kuchařek tolik nemám, ale ta o zavařování mě přivedla asi nejblíže.
Knížka od Hanse Gerlacha a Susanny Bingemerové: Marmelády a želé má ve svých šťavnatých a lákavých útrobách také zavařovačky plné ovoce prolitého nejrůznějšími alkoholickými likéry či porským, mangová marmeláda se koření lístky z limet, do ananasové se dává kari, zázvor do dýňového čatní, vanilka do angreštového želé nebo rozmarýn do rajčatové marmelády. Bohužel jsem se nedopátrala toho, koho poprvé napadlo zalít výtečný kompot horkou vodou…
A tak se s Míšou asi shodneme, že původ pečeného čaje bude někde, kde je zima a kde je třeba se zahřát. Míša tipuje Irsko…já mou srdeční Anglii (i když i Irsko bych brala, to bych zas nepohrdla!)…
…anebo to je třeba recept, který je jako lidová písnička, tolikrát předán a překopán, že byl zapomenut jeho původ.
Renata
[sexy_author_bio]
Fotografie: Autorka
Článek pro vás napsala:
- Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.