Pečený čaj. Lahůdka bez rodokmenu?

autor: | Srp 16, 2011 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Views: 1145

Pečený čaj byl hitem loňského podzimu a tak jsem neodolala a letos se na jeho výrobu svědomitě připravila, včetně loňských nepříliš zdařilých pokusů a mnoha, mnoha teoretických znalostí. Skleničky s obsahem nápadně připomínajícím kořeněný kompot jsou prostě super! V sychravém dni ji totiž stačí otevřít, šoupnout pár lžiček obsahu (čím víc, tím líp, já jsem nenažranec!) do hrníčku a zalít horkou vodou. Báječný ovocný „pečený“ čaj je na světě.

Princip je totiž jednoduchý.
Ovoce se nasype do pekáče (velkého prosím!), podle chuti posype cukrem a nešetří se ani kořením. Poté se vše strčí do trouby a tam se to zhruba deset až dvacet minut peče, jen co se ovoce lehoučce popeče a pustí šťávu. Poznávací znamení,že už to skoro bude je – libá vůně naprosto všude!

Zakázáno je péct příliš dlouho, tedy do kašovitého stavu nebo dokonce připéct.

 

755OGQ.jpg

Hotový obsah potom můžeme zpestřit dávkou alkoholu – naprosto dle chuti, ale poměr  1:1 mi přijde docela dost, přidávám jen jako důležitý konzervant. I ten ovšem lze vynechat. Plné skleničky otočíme dnem vzhůru a už nemusíme zavařovat. Prý se nemusí, ale já   jsem jaksi posedlá a přesto jsem radši nic neotáčela, neboť vyvaření víčka kompotem mi přišlo málo, a radši jsem zavařila. Ale prý to vůůůbec není nutné.

 

Je to na vás.

 

Takže postup známe.

Teď ale to nejdůležitější. Výběr toho správného ovoce a koření.

Základem by měl být rybíz. Červený je naprosto univerzální, černý dodá kompotu báječnou vůni, naprosto nedolatelnou. Zbytek ovoce může být jakýkoliv.

 

Osvědčily se mi:

-blumy všeho druhu

-švestky

-angrešt

-třešně

-višně

-špendlíky

-meruňky, broskve

-maliny

-ostružiny

-nakrájené citrony či pomeranče. Grepy jsem nezkoušela, ale proč ne…

-borůvky i brusinky

-bezinky, aronie, jeřabiny

 

Naopak se mi neosvědčily:

-jablka (podivně se rozvařila, snad jen ta  pevná a kyselá lze použít)

-hrušky (podivně zhnědly a chytly divnou chuť)

-banány (vznikla z nich podivná černá hmota připomající rybniční chomáč v bažinci)

-jahody (nevypadaly moc vzhledně a byly příliš „vláčnééé…“

 

A koření?

Podle chuti, dá se říci, že jakékoliv sladké koření.

Skořice a hřebíček je základ. Dál můžeme experimentovat s badyánem, sušenou pomerančovou či citronovou kůrou, či rovnou kůru z čerstvého bio citrónu (bez chemikálií)  nebo se zázvorem. Ten je údajně skvělý a přidává se čerstvý, hezky nastrouhaný, ale pozor, s mírou, protože pekelně pálí.

 

Tip s mrazákem

Chuťové variace jsou různé, ale důležitý je ten základ, který v letní variantě nabízí rybíz a v té podzimí pak švestky. Přišlo mi, že to ovoce, které je bezvadné v kompotu, je bezvadné i v pečeném čaji – však je princip stejný.

Výtečná je také vychytávka s mrazákem a sice si pěkně po troškách schovávat jednotlivé druhy ovoce do sáčku, krabičky, kamkoliv a mrazit. A až toho bude dost, mohou se nám sejít klidně rybíz i švestky v jedné skleničce a to je teprve dobrota.

Rozmanitosti se meze nekladou.

 

757ZmQ.jpg

Stačí pár lžiček do hrnečku, zalít horkou vodou a hotovo!

Dosladit dovoleno, doalkoholovat též. Zalévat lze rumem, vodkou, griotkou nebo svařeným vínem… já vlastně nevím, asi čímkoliv, jen pivo bych vynechala…

 

Pátrala jsem také po původu pečeného čaje a bylo to pátrání neúspěšné.

Sherlock ze mě nebude. Internet mnoho neprozradil, ani po prohledání různých vytipovaných „kuchyní“ a kuchařské knihy zmiňují pouze více či méně kořeněné kompoty.

A v těch bych asi hledala původ této laskominy.

 

756Y2F.jpg

 

Pravda, kuchařek tolik nemám, ale ta o zavařování mě přivedla asi nejblíže. 

Knížka od Hanse Gerlacha a Susanny Bingemerové: Marmelády a želé má ve svých šťavnatých a lákavých útrobách také zavařovačky plné ovoce prolitého nejrůznějšími alkoholickými likéry či porským, mangová marmeláda se koření lístky z limet, do ananasové se dává kari, zázvor do dýňového čatní, vanilka do angreštového želé nebo rozmarýn do rajčatové marmelády.  Bohužel jsem se nedopátrala toho, koho poprvé napadlo zalít výtečný kompot horkou vodou…

 

A tak se s Míšou asi shodneme, že původ pečeného čaje bude někde, kde je zima a kde je třeba se zahřát. Míša tipuje Irsko…já mou srdeční Anglii (i když i Irsko bych brala, to bych zas nepohrdla!)…

 

…anebo to je třeba recept, který je jako lidová písnička, tolikrát předán a překopán, že byl zapomenut jeho původ.

 

Renata


[sexy_author_bio]


Fotografie: Autorka

Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Chmel není jen pivo

Chmel není jen pivo

Chmel byl poprvé použit v pivu v 9. století v Německu. Mnoho lidí ho ani jinak nezná, zvlášť v Česku, které je pivní velmocí. Chmel je ale mnohem víc než jen pivo.  Je to mnohostranná rostlina, která nabízí široké spektrum využití a jejíž výjimečné léčivé vlastnosti...
Svatá Žofie. Jen pro silné povahy a děti pryč!

Svatá Žofie. Jen pro silné povahy a děti pryč!

Tak jsem chtěla pro vás nastudovat také svatou Žofii, o které jste v diskuzi pod článkem o ledových světcích zmínili zajímavou věc. Že je „kuchařkou“ našich „zmrzlíků“. Myslela jsem, že naleznu nějakou zajímavost z kuchyně této světice, která by mohla obohatit vás i...
Proč zrovna fretku

Proč zrovna fretku

Pokud zvažujete pořízení domácího mazlíčka, tak vás určitě napadne pes, kočka, nebo pokud lovíte ve vodách méně náročných zvířat, tak možná želva nebo rybičky. Napadlo vás někdy, jaké výhody má mazlík fretka? Fretky jsou šelmičky z čeledi lasicovitých. Jsou zábavné a...
Zachraň kočku

Zachraň kočku

Všichni kočkomilci a kočkomilky mají právě nyní možnost svým oblíbeným zvířatům pomoci. A to hned dvakrát...V české společnosti se shání podpora petice za větší ochranu koček a blíží se také tradiční umísťovací výstava v Praze. Petice je velmi čerstvá, vyhlášená 31....
Co nevíte o koření? BAZALKA – Na pesto, na nervy, na uši, proti smrti i na peníze

Co nevíte o koření? BAZALKA – Na pesto, na nervy, na uši, proti smrti i na peníze

Svůj původ má tahle magická, léčivá i chutná bylinka v Indii a někteří její příbuzní mají kořeny také v tropických oblastech Asie. Do Evropy přicestovala bazalka v polovině 16. století spolu s Karlem Velikým a v současnosti je obyvatelkou nejedné naší zahrady. Má ale...
Co nevíte o koření? BADYÁN – Kompoty, nervy i magie lásky a peněz

Co nevíte o koření? BADYÁN – Kompoty, nervy i magie lásky a peněz

Myslím, že jde o jedno z nejhezčích koření vůbec, a když ho člověk nechce použít zrovna při vaření, nabízí badyán i hodně prostoru pro kreativce obcující s múzami manuálního umění. Badyán má svůj domov v Číně a Vietnamu. V asijské kuchyni ho budeme cítit často....
Co nevíte o koření? ANÝZ – cukroví, kašel, svrab i magické rituály

Co nevíte o koření? ANÝZ – cukroví, kašel, svrab i magické rituály

Snad se vám strefím do chuti, když věnuji malý seriál rostlinám známým i méně neznámým. Bez mnohých z nich si neumíme představit například guláš, bramboráky, perník, kompoty….třeba ale o koření můžeme ještě vědět víc…mnohem víc, řekla bych. Vsadím se, že když pak...
Jaké plemeno psa Vám bude nejvíc sedět?

Jaké plemeno psa Vám bude nejvíc sedět?

Chystáte se pořídit si pejska, ale nevíte si rady s výběrem? Ať už to bude váš první pes nebo již několikátý v řadě, ale chtěli byste zkusit jiné plemeno, připravili jsme pro vás průvodce, který vám s výběrem pomůže. Pokud se ještě na pořízení psa necítíte, můžete se...
ROZHOVOR: Ploštice ruměnice – Sex si umím užít a jsem magický jarní brouk

ROZHOVOR: Ploštice ruměnice – Sex si umím užít a jsem magický jarní brouk

Jsou –li zde přítomni dávní čtenáři, pak si jistě vzpomenou na rozhovory se zvířátky a hmyzáčky. Plánuji je vydat i knižně. Tentokrát si připomeňme paní Ploštici, vlastním jménem, Pyrrhocoris apterus. Pozvání přijala a hned na kameni před domem se omluvila, že má s...
Co můžeš udělat pro ptáčky

Co můžeš udělat pro ptáčky

Neptej se, co můžou udělat pro tebe, zeptej se, co můžeš udělat ty pro ně. Volně parafrázuju, jasně. Ale v tomhle čase lásky a darování, času adventním, na mne neustále odněkud vykukují ptáčci. A tak jsem se rozhodla to pro sebe i pro vás shrnout. Co vše pro ně můžeme...
Heboučký mistr imitace. Chutný, zákeřný vrah! Znáte?

Heboučký mistr imitace. Chutný, zákeřný vrah! Znáte?

Co Čech, to houbař. Jsou mezi námi tací fanoušci, kteří už ve čtyřech letech uměli zpaměti poznat všechny houby v atlasu. A pak jsem k tomu přidala i brouky. Přesto nikdy neseberu nic, čím si nejsem 100% jistá. Nesbírám volné žampiony a když malý hříbek nebo klouzek,...
Jedna z nejvíc fascinujících událostí na světě! Nejkrásnější monarchie je na cestě!

Jedna z nejvíc fascinujících událostí na světě! Nejkrásnější monarchie je na cestě!

V tom světě, kde je všechno v pořádku, se právě odehrává jedna z největších a nejobdivuhodnějších cest. Celá monarchie se dala do pohybu. Fascinuje mě to. Každý rok si o tom čtu a koukám na videa. Moc ráda bych u toho jednou byla. Pevně věřím, že jednou budu. ...

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Miloš je, jak už „modří vědí“, Slovan. Zrozen ze slova „milý” a s připojením přípony –oš významově říká , „Ten, který je milý“ či laskavý”. V ČR je takových milých Milošů aktuálně 29000.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Léčivá laguna. Obnovte zdroje, nebojte se zastavit…. Milá Maje, je klidně možné, že jsi vyčerpaná… a že se nic nehýbe…Led 21, 15:25
  • maje28 o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Reni. Ráda bych se zeptala, jak to vypadá v mém životě dál. Jestli se už něco pohne v mém životě.…Led 20, 12:04
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Ponořte se. Nové zájmy. Učení se. Výcvik…. – to mi jednoznačně jde k tomu to nechat být a jít si…Led 19, 10:51
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Přibrala jsem tarot… protože tam je znát, že je prostě už stres a nemožnost to nějak rozseknout kvůli tomu stresu.…Led 19, 10:49
  • Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“ o POPELKY: Výkladový den s Kartami léčivých vod: “Mlha. Naslouchejte vnitřnímu kompasu. Svému hlasu… Cítíte se připravena, naladěna, vidíte v druhých lásku a příležitosti? Pak ano! Tak ať…Led 19, 10:47

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 85
  • 334
  • 29 222
  • 274 946
  • 2 605 676
  • 3 813
  • 28
  • 1 896
0 Shares
Share
Tweet