Detail příspěvku: Pečený čaj. Lahůdka bez rodokmenu?

Pečený čaj. Lahůdka bez rodokmenu?

autor: | Srp 16, 2011 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 1129

Pečený čaj byl hitem loňského podzimu a tak jsem neodolala a letos se na jeho výrobu svědomitě připravila, včetně loňských nepříliš zdařilých pokusů a mnoha, mnoha teoretických znalostí. Skleničky s obsahem nápadně připomínajícím kořeněný kompot jsou prostě super! V sychravém dni ji totiž stačí otevřít, šoupnout pár lžiček obsahu (čím víc, tím líp, já jsem nenažranec!) do hrníčku a zalít horkou vodou. Báječný ovocný „pečený“ čaj je na světě.

Princip je totiž jednoduchý.
Ovoce se nasype do pekáče (velkého prosím!), podle chuti posype cukrem a nešetří se ani kořením. Poté se vše strčí do trouby a tam se to zhruba deset až dvacet minut peče, jen co se ovoce lehoučce popeče a pustí šťávu. Poznávací znamení,že už to skoro bude je – libá vůně naprosto všude!

Zakázáno je péct příliš dlouho, tedy do kašovitého stavu nebo dokonce připéct.

 

755OGQ.jpg

Hotový obsah potom můžeme zpestřit dávkou alkoholu – naprosto dle chuti, ale poměr  1:1 mi přijde docela dost, přidávám jen jako důležitý konzervant. I ten ovšem lze vynechat. Plné skleničky otočíme dnem vzhůru a už nemusíme zavařovat. Prý se nemusí, ale já   jsem jaksi posedlá a přesto jsem radši nic neotáčela, neboť vyvaření víčka kompotem mi přišlo málo, a radši jsem zavařila. Ale prý to vůůůbec není nutné.

 

Je to na vás.

 

Takže postup známe.

Teď ale to nejdůležitější. Výběr toho správného ovoce a koření.

Základem by měl být rybíz. Červený je naprosto univerzální, černý dodá kompotu báječnou vůni, naprosto nedolatelnou. Zbytek ovoce může být jakýkoliv.

 

Osvědčily se mi:

-blumy všeho druhu

-švestky

-angrešt

-třešně

-višně

-špendlíky

-meruňky, broskve

-maliny

-ostružiny

-nakrájené citrony či pomeranče. Grepy jsem nezkoušela, ale proč ne…

-borůvky i brusinky

-bezinky, aronie, jeřabiny

 

Naopak se mi neosvědčily:

-jablka (podivně se rozvařila, snad jen ta  pevná a kyselá lze použít)

-hrušky (podivně zhnědly a chytly divnou chuť)

-banány (vznikla z nich podivná černá hmota připomající rybniční chomáč v bažinci)

-jahody (nevypadaly moc vzhledně a byly příliš „vláčnééé…“

 

A koření?

Podle chuti, dá se říci, že jakékoliv sladké koření.

Skořice a hřebíček je základ. Dál můžeme experimentovat s badyánem, sušenou pomerančovou či citronovou kůrou, či rovnou kůru z čerstvého bio citrónu (bez chemikálií)  nebo se zázvorem. Ten je údajně skvělý a přidává se čerstvý, hezky nastrouhaný, ale pozor, s mírou, protože pekelně pálí.

 

Tip s mrazákem

Chuťové variace jsou různé, ale důležitý je ten základ, který v letní variantě nabízí rybíz a v té podzimí pak švestky. Přišlo mi, že to ovoce, které je bezvadné v kompotu, je bezvadné i v pečeném čaji – však je princip stejný.

Výtečná je také vychytávka s mrazákem a sice si pěkně po troškách schovávat jednotlivé druhy ovoce do sáčku, krabičky, kamkoliv a mrazit. A až toho bude dost, mohou se nám sejít klidně rybíz i švestky v jedné skleničce a to je teprve dobrota.

Rozmanitosti se meze nekladou.

 

757ZmQ.jpg

Stačí pár lžiček do hrnečku, zalít horkou vodou a hotovo!

Dosladit dovoleno, doalkoholovat též. Zalévat lze rumem, vodkou, griotkou nebo svařeným vínem… já vlastně nevím, asi čímkoliv, jen pivo bych vynechala…

 

Pátrala jsem také po původu pečeného čaje a bylo to pátrání neúspěšné.

Sherlock ze mě nebude. Internet mnoho neprozradil, ani po prohledání různých vytipovaných „kuchyní“ a kuchařské knihy zmiňují pouze více či méně kořeněné kompoty.

A v těch bych asi hledala původ této laskominy.

 

756Y2F.jpg

 

Pravda, kuchařek tolik nemám, ale ta o zavařování mě přivedla asi nejblíže. 

Knížka od Hanse Gerlacha a Susanny Bingemerové: Marmelády a želé má ve svých šťavnatých a lákavých útrobách také zavařovačky plné ovoce prolitého nejrůznějšími alkoholickými likéry či porským, mangová marmeláda se koření lístky z limet, do ananasové se dává kari, zázvor do dýňového čatní, vanilka do angreštového želé nebo rozmarýn do rajčatové marmelády.  Bohužel jsem se nedopátrala toho, koho poprvé napadlo zalít výtečný kompot horkou vodou…

 

A tak se s Míšou asi shodneme, že původ pečeného čaje bude někde, kde je zima a kde je třeba se zahřát. Míša tipuje Irsko…já mou srdeční Anglii (i když i Irsko bych brala, to bych zas nepohrdla!)…

 

…anebo to je třeba recept, který je jako lidová písnička, tolikrát předán a překopán, že byl zapomenut jeho původ.

 

Renata


[sexy_author_bio]


Fotografie: Autorka

Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Valerie je původem z latiny a jeho kořen můžeme dohledat ke slovu „valens”, což znamená „silný”, „zdravý”. Jméno Valerie (v původní podobě z mužského Valerius), lze tedy přeložit jako „zdravá“. V ČR je 414 Valerií.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 353
  • 506
  • 23 579
  • 361 873
  • 2 418 311
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet