Detail příspěvku: Superpotravina. Prejže rejže? A ono jo!

Superpotravina. Prejže rejže? A ono jo!

autor: | Úno 20, 2019 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 67

Osobně jsem knedlíková a mám potíž vytvořit rýži tak, aby to nebyl blemc, nebo zubolamač. Uvažovala jsem, proč se mi někdy povede a jindy by jí nestrávila ani míchačka na beton a nenaředilo ani ředidlo. Jak se ale člověk do rýže ponoří, tak to je fakt ale kumšt. Na našich stolech je rýže miminko. Možná proto jí ještě tak neumím. Ale jinde? A věřili byste, že matkou rýže není Čína?

 

27539OWI.jpg

 

Čert spolehlivě ví, kde se prvně vrhli na rýži, ale možná to bylo v dnešním Thajsku a to prosím už deset tisíc let před tím, než se narodil Ježíšek.

 

Já jsem to schválně vypsala, abych to hezky nechala doznít jako ozvěnu.

 

Prostě zatímco kus světa se tumloval rýží v době, kdy naši předkové slovili posledního mamuta, a končila doba ledová, k nám doputovala tato potravina, která denně zachrání před hladem polovinu světové populace, teprve v 16. století.

 

Do té doby, jsme se museli obejít bez ní.

 

Ale všude kolem nás se s ní ládovali o sto šest. V Malajsii, později i v Číně, v Indii, Koreje, Japonsku, Thajsku…

 

My u nás říkáme „stav se na kafe“, Korejci říkají: „kin khao“, což znamená „přijď na rýži“.

 

A proč se nám kolikrát lepí, jindy ne a pak zase vytvoříme bezva střelivo do flusačky?

 

No protože jednou je to Basmati, jindy Jasmínová, pak třeba Carnaroli, Arborio … rýže je víc, než 8000 druhů a každá má jinou chuť, vůni, konzistenci i výživovou hodnotu.  

 

… červená, hnědá, fialová, černá…

 

27542YTQ.jpg

Takže to, že jste vytvořili lepidlo, ještě nemusí být vaše chyba.

 

Až si teď vyjmenujeme nejznámější druhy a rozklíčujeme je, a pak až se vrhneme na všechno, co rýže umí, bude nám připadat rizoto skoro jako sprosťárna.

 

Normální rýže se lepí!!

 

Méně nebo více, ale lepí.

 

ARBORIO

Je kulaťoučká, italská, bílá a po uvaření je to skoro kaše. Hodí se na italské rizoto. Dobře saje a vaří se jinak. Napřed se musí na másle osmahnout a pak se k ní teprve při míchání přidává pomalu voda. Italové dávají místo vody víno.

 

27543NmI.jpg

 

JASMÍNOVÁ

Nejčastěji vám jí naservirují v thajské restauraci. Je dlouhá trochu průsvitná, nažloutlá a voní po oříškách. Lepí víc, než Basmati. Jasmínová rýže upravuje hladinu cholesterolu.

 

27540ZjB.jpg

 

BASMATI

Je nejušlechtilejší, poměrně dražší a natrhat si jí můžete, pokud se vydáte do Himálají. Dostanete jí nejčastěji v rámci indické kuchyně. Než jde ale do prodeje, musí být rok ve tmě, protože potom teprve pořádně voní. Basmati tolik nelepí.

 

RUDÁ RÝŽE

Je to rýžová Bhútánská babička, voní jako ořechy, je pevná a je červená. Pěstuje se ve vysoké nadmořské výšce v Bhútánu. Je hodně zdravá, vaří se 20 minut a potom zrůžoví.

 

A co když chceme nelepivou?

 

Nelepivou rýži nelze vypěstovat, ale z přirozeně lepivé jde nelepivou udělat.

 

Rýže parboiled

 

Ta nikde neroste, ta se vytvoří.

Pro ty, kdo nechtějí lepivou rýži, ale takovou, co se vždycky sype a prakticky se nepřevaří (no já to fakt umím s jakoukoli) pro ty se loupaná rýže napřed vakuuje, pak se namočí do horké vody, a pak se zpracuje pod tlakem v horké páře nebo vodě. Zrníčka po tomhle procesu na povrchu ztvrdnou a zpevní se. A to je pak ten druh co po uvaření nelepí.

Nehledejte tedy plantáže parboiledu. Slovo parboiled neoznačuje druh, ale způsob předpřípravy normální rýže.

27545ODY.jpg

Chcete úplně maximálně nejzdravější olej, který se nepřepaluje?

 

Zapomeňte na řepku, slunečnice … nejlepší je … jasně, rýžový.

 

Vyrábí se z rýžových otrub, je strašně zdravý, hodí se do všeho od dresinků po pečení a při smažení se přepálí až při 215 °C.

 

Rýže na všechno!

 

Zahušťovat můžeme rýžovým škrobem, nebo rýžovou moukou, která je prý zdravá, logicky bez lepku a může být ve všem i v koláči. (to fakt zkusím).

 

27541OTZ.jpg

 

Rýžové mléko

Je z rýžové mouky a kdo nemůže laktózu, ten prostě může rýži. Tohle mléko má málo tuku, je zdravé a pijí ho sportovci. Dá se prý i na pečení, vaření, k přípravě koktejlů i k přímé konzumaci.

 

Saké není víno!

Saké je rýžové pivo, protože se podobně i vyrábí. Kvasí. Obsahuje 20 % alkoholu. Má se pít teplé a Japonci si bez něho neumí představit sushi.

 

Rýže pohlcuje pachy. (víme všechny, proto ji máme v lednici)

Rýže pohlcuje vlhkost, takže v zimě ponožku s rýží do auta ke sklu a nezamrzne zevnitř, utopený mobil taky šoupnout do rýže. Utopenec v rýži asi neobživne, ale z mrtvoly bude v rýži mumie.

 

Nejdéle vydrží bílá rýže, nejméně hnědá.

 

Ze všech nejchutnější rýže je ta, která se pěstuje v nadmořské výšce nad 2500m. Tedy tam, kde už neroste skoro nic a kde pomalu stávkují plíce, tam roste nejlepší rýže.

 

27538ZDd.jpg

 

Rýže obsahuje

70% sacharidů

10% bílkovin,

10% vlákniny,

5% minerálních látek,

2% tuků

 

Potom vitaminy skupiny B, mnoho druhů esenciálních aminokyselin, pomáhá metabolismu, obsahuje bílkoviny a ten škrob, který uvolňuje do krve glukózu a reguluje množství cukru. V rýži není cholesterol ani lepek.

 

27544MGN.jpg

 

  • Na světě se ročně spotřebuje 620 milionů tun rýže.
  • Když jí objevili Číňané, směl jíst rýži jenom Císař.
  • K nám ji dovezli Španělé.

 

  • 80% Evropanů prý neumí rýži ani uvařit, ani se v ní vyznat.

 

To asi sedí. Tak jsme právě udělali v tomto směru malý, bezvýznamný krůček kupředu.

 

Jak to říkal ten lunochodec Armstrong?

 

… tak my právě udělali takový rýžový krok ke zdokonalení a já v pátek zkusím rýžový koláč. Kdo chce, může experimentovat se mnou, protože v pátek ráno bude v Ranní kávě recepis.

 

Dala bych si superpotravinový nákyp, který dělala babička. Byl boží. 

 

Krásný den! heart

 

Michaela Kudláčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Michaela Kudláčková (Yáma) 21.8.1968 „Lev“
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna ubývá Co to znamená?
a nachází se ve ŠTÍRU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Jiří je pravděpodobně původu staroslovanského. Základ patrně tvoří slovo „jurkij“, což znamená „hbitý“ či „obratný“ a také rychlý. Některé prameny ale hovoří o řeckém původu jména, kde by se vyvinulo z „geórgos", což by znamenalo „rolník“. Takže si Jirkové mohou vybrat, protože historici a lingvisté se nemohou shodnout. V ČR je neuvěřitelných 320 565 hbitých rolníků, Jiříků.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Ponechali byste název pásky proti smrti pro reflexní prvky?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 417
  • 472
  • 23 791
  • 360 470
  • 2 421 021
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet