Medovník se dvěma druhy krémů

autor: | Říj 7, 2011 | Dům a Byt | 0 komentářů

Views: 226

Moc rádi bychom vám dnes představili jednu z avízovaných nových tváří deníku Popelky, Katku. Pravděpodobně se v diskuzi představí i sama, ale myslíme, že je slušné, abychom tak učinili i oficiálně. Kateřina Cihová je Ryba. Jako taková pochopitelně sní o domečku a o kozách. Ve smyslu chovu. Nakonec, její vizitka hovoří jasně. Na Popelkách bude Katka pro vás předně vařit, ale nikdo jí nebude bránit, pokud bude mít pro vás i cokoli jiného. Jak poznáte na jejím úvodním článku, vařit bude Katka vskutku jen pro vás. To znamená, že její postup je vždy originál a krmi, kterou popisuje také pokaždé i sama připraví. Máte tak jistotu, že to, co vám předkládá, je seriozní model. A tady je první skvěle vypracovaný recept od Katky “VAŘEČKY” Smile.

Tato původem arménská dobrota v poslední době neochvějně zakotvila v mnoha českých kuchyních a stala se tak stálicí mezi narozeninovými dorty i nedělními zákusky ke kávě. Podlehněte i vy omamné vůni medu a rozmazlete své chuťové pohárky.

 

Receptů na různé varianty medových dortů existuje celá plejáda a spousta z vás si už jistě některý z nich vyzkoušela. Ovšem dokud jste neokusily lahodnou kombinaci karamelové chuti s medovým podtónem doplněnou o dozvuk sladkých mandlí, nejedly jste MEDOVNÍK.

 

Ačkoli se postup zdá na první pohled složitý, věřte, že s našim návodem jej bez problémů zvládnete a od hostů pak sklidíte zaručený (a zasloužený) aplaus.

 

Počet porcí: cca 10

Doba výroby: Pečení – 40 minut

Příprava – 45 minut + zdobení

Odležení – minimálně přes noc

Cena za porci: cca 20,- Kč

Suroviny:

Na těsto:

  • 400g hladké mouky
  • 1 hera (250g)
  • 80g třtinového cukru
  • 3 lžíce medu (nejlépe přímo od včelaře)
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • 3 středně velká vejce

 

Na krémy:

  • 2 změklá másla (po 250g)
  • 1 plechovka zkaramelizovaného kondenzovaného mléka – viz tipy a triky
  • 1/2 plechovky plnotučného slazeného kondenzovaného mléka (salka)

 

Na potírání plátů:

  • 1 malá sklenička mandlového likéru (amaretto, barbero,…)černý čaj a mandlové aroma

 

+ celofán velikosti plechu z jedné strany lehce potřený olejem

+ hrst nasekaných vlašských ořechů na posyp (nemusí být)

+ zdobení

 

1608NzA.jpg

Postup:

 

Nejdřív je třeba vyrobit oba krémy, aby měly čas ztuhnout: 300g másla důkladně promícháme (doporučuji skutečně ručně míchat, elektrickým šleháním krém ztrácí část chuti) se zkaramelizovaným salkem a zvlášť smícháme zbytek másla s polovinou kondenzovaného mléka. Oba krémy uložíme do chladničky.

 

Na hrnec s mírně vroucí vodou položíme velkou mísu (vyhněte se nerezu – příliš vodí teplo a vajíčka se v něm sráží), ve které rozpustíme heru.

Ztlumíme plotýnku, přidáme 3 vrchovaté lžíce medu (jak tmavý zvolíte med, takovou barvu budou mít dortové pláty) i 80 g cukru a necháme rozpustit. Na chvíli sundáme misku z vodní lázně, vmícháme vejce a posadíme ji zpátky na hrnec.

Jako poslední přidáme směs mouky a prášku do pečiva, kterou důkladně vmícháme do těsta až je lesklé a hladké. Mezitím si zapneme troubu na 170°C.

 

1609ZWI.jpg

Na  rubovou stranu tří pečicích papírů velikosti plechu obkreslíme dortovou formu (případně šablonu viz tipy a triky níže). Do středu obrysu pak naneseme část těsta a rozválíme jej přes namaštěný celofán (olejovou stranou k těstu). Je potřeba asi o 1 až 1,5 cm „přetáhnout“, protože se těsto pečením trošku smrskne a navíc pak budeme potřebovat zbylé oříznuté okraje na ozdobný posyp.

1610Mjg.jpg

Pečicí papír s rozváleným těstem dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 7 minut, dokud placka nezezlátne (doba pečení závisí na její tloušťce). Ihned po vyndání z trouby vykrojíme pomocí dortové formy z placky kruh (případně obkrojíme rádýlkem šablonu), který dáme na mřížku zchladnout.

1611MjZ.jpg

Každou placku pak pomocí mašlovačky potřeme trochou mandlového likéru (nebo oslazeným černým čajem s několika kapkami mandlového aroma ve verzi pro děti a abstinenty), naneseme na ni krém (vždy jednou světlý a jednou tmavý) a přiložíme další placku. Takže na řezu pak bude mít medovník střídavě vrstvu bílého a karamelově hnědého krému.

1612N2I.jpg

Nakonec potřeme zbylým tmavým krémem (ze zkaramelizovaného salka) celý dort a dáme na 15 minut ztuhnout do lednice (nebo na 5 minut do mrazáku).

 

Z odříznutých okrajů placek a nasekaných oříšků vyrobíme posypku buď v mixéru, nebo v utěrce pomocí válečku (zabalíme okraje do čisté utěrky nebo plátěného pytle a přejíždíme po nich válečkem, dokud vše není podrceno). Hezky vypadá, když posyp nerozmixujete úplně najemno, ale necháme pár větších kousků.

 

Posypkou pak obalíme vrch i boky dortu a trochu přimáčkneme, aby vše drželo (zbylá posypka se dá použít třeba na povidlové knedlíky, nebo nepečené kuličky).

1613ODA.jpg

Hotový dort uložte do ledničky a nechte rozležet. Měkký bude už druhý den, ale pokud chcete, aby se vůně a chutě dokonale spojily, vydržte to 2 dny – výsledek opravdu za čekání stojí!

 

1614MTN.jpg

1607NGZ.jpg

1615OTA.jpg

 

 

 

Tipy a triky:
  • Pokud si chcete s dortem více pohrát, nemusíte jej dělat jen do kruhu. Z tvrdého kartonu si vystřihněte šablonu ve tvaru včelí plástve, srdce, podkovy a podobně, přiložte ji na čerstvě upečenou placku těsta a obřízněte pomocí rádýlka nebo ostrého nože.
  • Zkaramelizované kondenzované mléko si můžete buď zakoupit hotové, nebo si jej vyrobit: den předem 2 hodiny vařte uzavřenou konzervu salka ponořenou do vody a nechte přes noc vychladnout. Koupené zkaramelizované kondenzované mléko je sice trošku dražší, ale zato má nádherně sytou barvu a vůni a také je výrazně tužší než to dělané doma.
  • Podle nálady a inspirace dozdobte například čokoládovou dekorací, marcipánovými postavičkami, nebo jen boky medovníku obvažte širokou (dekorativní) mašlí. Inspirovat se můžete včelím medovníkem, nebo čokoládovým květem viz foto.
  • Díky medu, který funguje jako báječný konzervant by vám měl medovník vydržet v lednici skutečně dlouho (prakticky podle data spotřeby másla). Nicméně u nás se sní vždy ještě týž den.

 

 

Kateřina


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v KOZOROHU. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Agáta je Řekyně. Matkou je mu slovo „agathos“, „agathé“, což v překladu znamená „dobrá“, „laskavá“. Křesťané tímto jménem opatřili patronku zvonařů, sv. Agátu. Dobrotivých Agát v máme v ČR 291

V celosvětovém kalendáři je dnes

Světový den standardů.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 183
  • 284
  • 16 960
  • 296 606
  • 2 533 224
  • 3 804
  • 28
  • 1 865
0 Shares
Share
Tweet