Views: 99
Už jste se někdy zamyslely, při pečení tohoto, snad nejvděčnějšího moučníku, který, a jistě mi dáte za pravdu, snad nikdy není stejný, proč se vlastně jmenuje bábovka?
A existuje vůbec nějaký prapůvodní recept?
Já jsem se zamyslela, když jsem pekla svou snad miliontou, která, jak jsem už řekla, je opět originálem.
Tentokrát jsem přemýšlela, jak upotřebit zbytky z vánočního pečiva.
Jak jinak, než do bábovky.
Těsto netřeba nijak odměřovat, neb základ vždy tvoří v mém případě tři žloutky a jedno vejce, máslo nebo olej, citronová kůra, trocha mléka (ovšem, stejně dobře poslouží, smetana, jogurt, zakysaná smetana….), cukru přiměřeně a mouku pak přidám přesně podle toho, aby to mělo tu správnou konzistenci.
Formu vysypu strouhankou, protože je to lepší.
Pak už je tu ona fantazie, které meze snad nekladou vůbec.
Pokud totiž nemíníme dávat do bábovky klobásy, či slanečky, lze tam dát snad úplně všechno.
Já potřebovala zužitkovat zbytek polevy, zbytek ořechů, zbytek moučkového cukru v hrnci smíchaný už s drobečky od podvodníků, které jsem tam obalovala, a taky se mi v lednici nudil jeden osamělý banán.
Mám tedy bábovku, která nese jméno banánovo – vánoční zbytková.
A je výtečná.
Tady je, holka jedna.
Prostě jsem do těsta kromě všech vyjmenovaných věcí vmíchala namleté oříšky a na kostičky nakrájený banán. Nakonec jsem ji polila tím zbytkem polevy.
Bábovka je snad nejmilejší a nejrychlejší moučník a nikdy neurazí.
A teď k názvu.
Tak si představte, že jsem vyslídila, že už v 15. století se pekl moučník, který původně byl placatý a pekl se na plechu, a kterému se říkalo babia.
Bábovka pak byla dříve pouze hliněná forma na cokoli, která byla vlnkovaná a někteří jazykozpytci přísahají, že její název skutečně vznikl jako asociace starší ženy, ale nikoli podle ní, nýbrž podle její sukně.
Prostě, když formu na bábovku položíme dnem nahoru, vypadá jako nabíraná sukýnka.
Bábovka, jako moučník se v ní začala péct až o mnoho let později, zato ale masově.
Skoro mě překvapuje, že kolem 17. století nebyl internet, protože to si jednou jedna paní řekla, že v tom upeče moučník a rázem se obdoba začala péct snad všude.
V této nádobě se moučník s tímto názvem peče léta v mnoha zemích.
Obdobnou buchtu jménem „baba“ mají i Poláci, Lužičané, Ukrajinci či Rusové. Také Němci v Bavorsku a Sasku. Tam mají Babe, Baebe nebo Bäbe.
Kdybychom měli spočítat jen jenom recepty na internetu, bylo by to nadlouho.
A to prosím musíme kalkulovat i s faktem, že každá z nás peče bábovku pokaždé trochu jinak. Takže pokaždé vzniká další nový recept.
Myslím tedy, že univerzální snad ani neexistuje.
Spíše je tohle pečivo zajímavé tím, že má výchozí model, a pak už se hospodyňko klidně intelektuálně rozviň, protože je to vlastně jedno.
A tak budiž tento článek malou ódou na snad nejmilejší a nejvděčnější záležitost, kterou lze z trouby během pár minut a s jednou rukou za zády nebo jinde, vyndat.
Přeji vám krásný den a příjemný vstup no nového týdne!
Michaela
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.