Views: 56
Říkala jsem si, co bych vám tak nabídla při pondělku lehkého, nenáročného a přece aktuálního, abych se po volnu nevytasila hned s nějakým těžkým, filozofickým kalibrem. To byste mi taky mohli od ranní kávy odejít procesu s těžkými údy. Napadlo mě, že ženu, a nejen ji, recepisem neurazíš. A už vůbec ne tímhle, který jsme s kamarádkou před lety vlastně tak trochu vymyslely.
On asi existuje, ale tak jsme vymyslely vymyšlené. Jako bychom, byly první.
Hlavně je to dobré, velice zdravé, nenáročné ….. chtěla jsem napsat dietní, ale to zase moc ne.
Zato je to vlastně večeře, takže to zasytí.
Říkaly jsme tomu letní salát, má to dvě varianty, obě libézní a hodně jsme se zavděčily nejen sobě, ale i našim dětem, které tou dobou byly stejně staré a stejně kyselinoidní.
Vůbec bychom si mohli na Popelkách udělat takový lehce salátový týden, ne?
Takže pokud máte vy, nějakou salátovou vychytávku, ozkoušenou lahůdku a tip, (ono bude tento týden 30 stupňů, tak se to hodí), písněte ho ne e-mailu redakce a já ho lupnu do hlavního vydání jako článek i s autorem.
Néééé, nechci se vyzout z práce, udělat redaktory z vás a sama se válet v jahodách …. Chci vám to oživit, osvěžit, něčím ozvláštnit a ….. chci se vyzout z práce …
Takže tady jsou dvě naprosto epesní večeře, geniální do klimatických podmínek, ve kterých létací pečení holubi přestávají být příslovečnými.
No kdo by jedl v tom pařáku guláš se šesti? (Já, ale já jsem přece reinkarnovaný Masaj).
Letní salát římská jedna
Něco málo vařeného kuřátka (to je jedno, ze které části těla – dobré je to ze všech)
1x šlehačka (ne, zakysaná, normální)
Něco málo tvrdého sýra (já používám Goudu, protože je moc dobrá, ale je to jedno)
Rajče
Okurka (salátová)
Čínské zelí
Paprika (kdo chce)
Trocha grilovacího koření
Špetka soli (bacha koření je solené)
Špetka pepře
Krom toho, že kuřátko se za tepla nakrájí na kousíčky a krom toho, že se na kousíčky natrhá i zelí se prostě všecko nakrájí a všecko smíchá a pak zalije smetanou ke šlehání.
Zelí ani salát se nekrájí, ale trhá.
Jednak máte kontakt s jídlem, což je energeticky vhodné, jednak nepřicházíte o vitamíny a jednak prý to nehořkne a pomaleji vadne.
Prohňoucat, slupnout – fakt lahůdka.
Letní salát římská dvě
Rajče, okurka, paprika, sýr a pepř zůstávají, akorát místo čínského zelí použijeme ledový salát, místo kuřete šunku a místo šlehačky zakysanou smetanu.
Pak maličko obyčejné hořčice a opět uhňoucáme.
My jsme tyhle dvě varianty všelijak obměňovaly a je to taky dobré. Tedy když se vynechá hořčice, lze variantu se šunkou udělat s tou šlehačkou a je to taky mňamka.
Dělám k tomu v troubě opečený toustový chléb, ale když se člověku nechce, vypadá na kolečka nakrájený rohlík k tomu taky skvěle.
I neopečený.
Tak…
Co vy na to?
Máte tip na salátek?
Šup s ním do emila.
Krásný den a krásný týden všem Popelkám i nepopelkám a Popelákům …
Michaela Kudláčková
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.