Views: 679
Naprosto luxusní recepis pro vás připravila Birliban! Splnila, co slíbila a její obrazová rohlíková reportáž nemá chybu! Přemýšlím, kdy stihnu žďuchat, ale rozhodně to bude tento týden. Kuchyňské tipařky, do toho! Recepisů není nikdy dost. Evičko Tobě díky a klobouk dolů! (Míša)
Slíbila jsem báječné rohlíky, tak tady jsou. Jednoduché, ale výborné. Recept se skládá ze dvou částí.
Nejprve se připraví kvásek omládek (omládek je druh kvasu, který pomáhá lépe prokvasit těsto s menším množstvím kvasnic, také chuť je mnohem lepší) a teprve pak se pracuje s hlavním těstem.
Jedinou zvláštností v receptu, pro někoho, je sladěnka. Je to obilný slad, sirup, který podporuje kvasnou činnost droždí.
Na omládek budeme potřebovat:
100g vlahé vody (prostě ne studená)
15g sladěnky (asi lžička)
13-15g čerstvého droždí (použila jsem 6g sušeného)
140g hladké mouky
Do mísy si nejdříve nalejeme vodu, do ní rozmícháme sirup a také kvasnice. Nakonec vmícháme mouku. Pořádně vše propracujeme a přikryjeme třeba fólií.
Necháme asi 45 min kynout.
Těsto:
Celý omládek
150g-170g vody (lepší je začít s menším množstvím)
10g cukru
8-10g soli (nejlépe Maldon nebo mořská)
70g změklého sádla
330g hl mouky
K omládku přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto (je možné, že bude potřeba přidat lžíci mouky či vody. Každá mouka saje jinak).
Můžeme vymíchat v robotu nebo ručně (asi 10-15 minut).
Výsledné těsto je hladké, vláčné, hedvábné a nelepí.
Dáme do naolejované mísy odpočívat a přikryjeme proti osychání.
Po půl hodině těsto propíchneme, znovu jemně párkrát propracujeme a vytlačíme tak vzduchové bublinky.
Po další půlhodině těsto znovu propracujeme a zvážíme.
(Časové údaje jsou přibližné. Někdy je třeba nechat těsto kynout o něco déle. Záleží na teplotě v místnosti, vlhkosti a na kvasnicích. Těsto zhruba zdvojnásobí objem).
Většinou dělím těsto na 8 nebo 10 kousků.
Lépe je, si každý kousek přesně odvážit. Každý jeden ukrojený kousek zpracujeme do ranečku tak, že vnější strany překládáme dovnitř.
Kuličky necháme odpočinout asi 10 minut. Jdou pak lépe rozválet. Každou kuličku rozválíme na placičku, kterou začneme rolovat. (Začínáme rozvalovat kuličku, kterou jsme vykouleli jako první atd.).
Rolujeme dlaněmi dopředu a zároveň jakoby do stran. Kousek zarolujeme a pak těsto vezmeme do prstů a trošku k sobě potáhneme, zarolujeme a opakujeme potáhnutí. Také špičku zbývajícího těsta natahujeme, ať máme co nejvíce zarolovaných vrstev.
Rohlík pak dlaněmi trochu rozválíme do délky. Něco jako hada z plastelíny.
Rohlíčky pak klademe na plech, nejlépe s pečícím papírem, švem dolů. Přikryjeme fólií a necháme kynout, asi 40 minut. Záleží na teplotě.
Rozpálíme troubu na 200-220 stupňů.
Těsně před vložením do trouby rohlíky pomašlujeme rozšlehaným vejcem a posypeme čím je libo, nebo je můžeme nechat bez pomazání a posypu.
Pečeme asi 10-15 min, prostě dozlatova.
V průběhu pečení můžeme plech otočit, pokud trouba peče nerovnoměrně.
Snad jsem na nic nezapomněla.
Zkušeným pekařkám se omlouvám za styl „krok za krokem“. Je to určeno těm ne moc zkušeným, a já si dobře pamatuji na své vlastní začátky, kdy jsem chtěla právě takové detaily. A komu nesedí sádlo, lze použít olej.
Recept je z http://www.pekarnomanie.cz/sadlove-rohliky-neboli-rohliky-jako-dech/
Paní má skvělé recepty a vše, co jsem podle ní pekla, funguje.
Pečení zdar!!!
PS: Foceni jednou rukou není jednoduché…
Eva
Birliban
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
- Komerce02.12.2024Kojení doma i na veřejnosti: Jak si ulehčit život díky vhodnému oblečení
- Komerce24.11.2024Porovnání menstruačních kalhotek: Co nabízí český výrobce Ecomodi?
- Tělo09.09.2024Jak menstruační cyklus ovlivňuj váš výkon při tréninku?
- Komerce18.04.2024Deprese není jenom o antidepresivech: Proč je důležité zabývat se podstatou problému