Views: 45
Chtěla jsem dát do titulku „z hlavy“, ale to by vyznělo, že mám na mysli recepty, co si člověk pamatuje. Takové ty specifické, jako třeba na jablkový koláč s rumem, který jsem měla napsaný a tak často ho dělala, až si to pamatuji.
Ale já myslela něco jiného.
Myslím tu chuť vytvořit něco, co nikde není. Mnohdy z lenosti hledat nějaký recept, někdy prostě člověka popadne kreativní záchvat, jindy ho motivuje nouze, když zjistí, že na každý recept mu něco chybí.
Já tohle praktikuji zejména u moučníků, které mě děsně baví. Asi proto, že je i děsně ráda jím. Do toho právě jdu po hlavě.
Ono když člověk ví, že v buchtě musí být mouka, vejce, tuk, cukr, prdopeč a něco, tak se dá experimentovat.
Tu tam člověk lupne načatý jogurt (přece ho nevyhodím), onde třeba je málo cukru, tak tam nadrtí pár piškotů, jindy nemá kakao, tak co třeba termix… (Neeeee nejsem Babica!!)
Mě tohle pečení s překvapením (bude to k jídlu, nebude to k jídlu ) nesmírně baví.
Připadám si jako pejsek s kočičkou, když rvali do dortu, co mají sami rádi. (tenhle díl miluju).
Už jsem úspěšně vytvořila bábovku s marmeládou, s nugetou, s oplatkami, s tvrdým perníkem i zbytkem vánočního cukroví … blbnu s koláči všeho druhu.
Včera jsem v Ikei (někdo mi na FB psal, že se to neskloňuje) v IKEA byla vyměnit taburetík, který jsem v hysterii z toho, že zavírají, v sobotu bafla ve skladu omylem černý, a byli tak moc příjemní, že jsem se chtěla odvděčit a koupila jsem ještě srdíčkovou formu na koláč.
V lednici jsem měla načatou zakysanou smetanu, zbytek tvarohu, co nedojedl Momo, dvě jablka a čokoládový jogurt.
Vejce kupuji domácí, těch mám pořád dost (kachní došly) a máslo mám taky stále.
(Na margarín mám psychickou alergii, a protože Zlatá Haná, moje oblíbená, je, jak jsem zjistila Babišova, nezbývá než máslo. Používám „apku“ na NEBabišovo).
Původně to měl být koláč jen dvojbarevný, ale kakaová část byla zjevně těžší, takže jsem zcela nechtíc vytvořila umělecké dílo, hodné Picassa, což mě fakt potěšilo.
A nejvíc mě těší, že to je jedlé.
Občas tohle dělám i s omáčkami, když to logicky není svíčková, nebo jiná klasika.
Prostě vezmu houby, maso, vývar, nějaké to koření, smetanu … a pak to nějak nazvu.
No tak tohle je srdíčkový koláč, nevídané chuti a barev.
Neptejte se mě na recept, já si ho prostě už nepamatuju.
Co kus, to originál.
No není to dobrodružné?
Přeji krásný, sladký vstup do nového týdne, Popelky!!
Míša K.
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
-
Miluje téměř syrové maso, všechny plody moře, sladkosti a mýdlové vůně. Libuje si v Astrologii, vaření a humoru jakékoli barvy.
Obdivuje staré kultury a západy slunce. Má zvláštní schopnost ztrácet důležité písemnosti.
Ráda by osobně mluvila s Máří Magdalenou.