Návštěvy: 39
Někdy stačí opravdu málo. Trocha soli navíc a pokrm je přesolený. Ždibec skořice nad míru a všechno zhořkne. Ale někdy menší než malé množství jedné přísady dokáže malé zázraky a promění věc zcela obyčejnou na něco exotického. Tím „něčím“ je například šafrán. Ten můj se ke mně dostal zdaleka, je provoněný sluncem a mořem a něčím velmi vzácným a já za něj tímto ještě jednou děkuji.
Když jsem přemýšlela, jak s ním naložit, hledala jsem recept, který by v sobě tohle všechno spojoval. Nakonec jsem se rozhodla pro bábovičky, které v sobě skrývají pomeranče (slunce), mandle a šafrán (něco vzácného).
Snad do exotických dálek zanesou na chvíli i vás.
Suroviny na 12 báboviček o průměru cca 7 cm: •
4 vejce • 60 g třtinového cukru •
1 krvavý pomeranč •
100 g mletých mandlí •
3 lžíce olivového oleje •
50 g špaldové (nebo hladké) mouky •
1 lžička prášku do pečiva •
1 lžička čerstvé (BIO) nebo 2 lžičky sušené pomerančové kůry •
Špetka soli •
6 – 8 blizen šafránu
Postup:
V míse smícháme vejce, třtinový cukr, pomerančovou kůru a šafrán. Krvavý pomeranč vymačkáme a šťávu s dužinou přidáme ke směsi. Vše promícháme.
Dále přidáme mandle a olivový olej.
Nakonec prosejeme do směsi špaldovou mouku smíchanou se solí a s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Výsledné těsto je lesklé, dobře se dávkuje a jeho struktura závisí na tom, jaká je struktura mandlí – může být hrubší anebo jemnější, neměla by však obsahovat hrudky mouky. Formy na bábovičky vymažeme máslem (pokud máte silikonové) a případně vysypeme hrubou moukou (kameninové, keramické). Plníme těstem asi ze dvou třetin a pečeme v dobře předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia asi 15 – 20 minut.
Bábovičky jsou upečené, když špejle po vytažení zůstane suchá.
Nechte vychladnout na mřížce, uvařte si dobrý čaj nebo kávu, a pak už jen mlsejte.
Výsledná chuť je oříškovo-mandlová, nepříliš sladká, s nádechem pomeranče a příjemným kořeněným podtónem.
Šafrán jsou ručně sbírané a sušené blizny rostliny Crocus sativus.
Na deset dekagramů koření je potřeba nasbírat a nasušit přibližně sto tisíc kusů blizen. Obvyklé použití je ve slané kuchyni k dochucení rýže, omáček či polévek.
Výraz šafrán je odvozený z arabštiny ze slova Za’fran a znamená to „být žlutý“.
Autorkaa : Aki
[sexy_author_bio]
Článek pro vás napsala:
- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
- Komerce18.04.2024Deprese není jenom o antidepresivech: Proč je důležité zabývat se podstatou problému
- Móda03.04.2024Historie parfémů: Od Mezopotámie přes maďarskou královnu a první kolínskou až po Chanel
- Komerce13.02.2024Technické zajištění akcí: Pronájem kvalitní audiovizuální techniky
- Ranní kávy18.10.2023Demystifikování cen letenek – jak najít nejlepší nabídky kdekoli?