Dům a Byt

Šafránová mňamka od AKI

0 Shares

Někdy stačí opravdu málo. Trocha soli navíc a pokrm je přesolený. Ždibec skořice nad míru a všechno zhořkne. Ale někdy menší než malé množství jedné přísady dokáže malé zázraky a promění věc zcela obyčejnou na něco exotického. Tím „něčím“ je například šafrán. Ten můj se ke mně dostal zdaleka, je provoněný sluncem a mořem a něčím velmi vzácným a já za něj tímto ještě jednou děkuji. 

Když jsem přemýšlela, jak s ním naložit, hledala jsem recept, který by v sobě tohle všechno spojoval. Nakonec jsem se rozhodla pro bábovičky, které v sobě skrývají pomeranče (slunce), mandle a šafrán (něco vzácného).

 

20372OGV.jpg

 

Snad do exotických dálek zanesou na chvíli i vás.   

 

Suroviny na 12 báboviček o průměru cca 7 cm: •

4 vejce • 60 g třtinového cukru •

1 krvavý pomeranč •

100 g mletých mandlí •

3 lžíce olivového oleje •

50 g špaldové (nebo hladké) mouky •

1 lžička prášku do pečiva •

1 lžička čerstvé (BIO) nebo 2 lžičky sušené pomerančové kůry •

Špetka soli •

6 – 8 blizen šafránu 

 

Postup:

 

V míse smícháme vejce, třtinový cukr, pomerančovou kůru a šafrán. Krvavý pomeranč vymačkáme a šťávu s dužinou přidáme ke směsi. Vše promícháme.

 

Dále přidáme mandle a olivový olej.

 

Nakonec prosejeme do směsi špaldovou mouku smíchanou se solí a s práškem do pečiva a vše dobře promícháme. Výsledné těsto je lesklé, dobře se dávkuje a jeho struktura závisí na tom, jaká je struktura mandlí – může být hrubší anebo jemnější, neměla by však obsahovat hrudky mouky. Formy na bábovičky vymažeme máslem (pokud máte silikonové) a případně vysypeme hrubou moukou (kameninové, keramické). Plníme těstem asi ze dvou třetin a pečeme v dobře předehřáté troubě na 175 stupňů Celsia asi 15 – 20 minut.

 

Bábovičky jsou upečené, když špejle po vytažení zůstane suchá. 

 

Nechte vychladnout na mřížce, uvařte si dobrý čaj nebo kávu, a pak už jen mlsejte.

 

20373ZWE.jpg

 

Výsledná chuť je oříškovo-mandlová, nepříliš sladká, s nádechem pomeranče a příjemným kořeněným podtónem.    

 

Šafrán jsou ručně sbírané a sušené blizny rostliny Crocus sativus.

 

20374MjJ.jpg

 

Na deset dekagramů koření je potřeba nasbírat a nasušit přibližně sto tisíc kusů blizen. Obvyklé použití je ve slané kuchyni k dochucení rýže, omáček či polévek.

 

Výraz šafrán je odvozený z arabštiny ze slova Za’fran a znamená to „být žlutý“.   

 

Autorkaa : Aki


Redakce Popelky vznikly 14.7.2011
Redakce Popelky vznikly 14.7.2011 "Rak" tel:721 381 824
Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.

Hodnocení k článku

Komentáře -Napsat soukromou zprávu můžete jako přihlášení vpravo v části: Soukromé zprávy.

  Zaregistrovat si reakce na váš komentář  
Upozornit na
tibetusmev   protibet 1
Montero   textilsvet
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com