PR clanek Kaiser udirny Popelky kure.jpgan
Ranní kávy

3 recepty na uzené dobroty nejen na Velikonoce

0 Shares

Milujete chuť uzeného masa, ryb nebo sýrů a chcete si na Velikonoce dopřát něco speciálního? Vyzkoušejte domácí uzené kuře, velikonoční vejce nebo výborný křepelčí salát.

Velikonoční tradice v kuchyni

Svátky jara přináší kromě příslibu krásného počasí také oblíbené velikonoční zvyky a tradiční menu. Na Škaredou středu bychom měli nachystat pokrm, který na první pohled vypadá nepovedeně. O Zeleném čtvrtku se doporučuje jídlo s obsahem zelené složky, například špenátu, kopřiv, petrželky nebo pažitky. Velký pátek je spojený s odlehčenými bezmasými pokrmy. Dodržujete-li tradiční půst, pak smíte jíst jen jediné jídlo za den.

Vše si vynahradíte o Bílé sobotě, ke které patří tradiční velikonoční nádivka a mazanec.

Svátky vrcholí v neděli Božím hodem velikonočním. Na stole by v tento den neměly chybět buchty, vývar a různé masové pokrmy. Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajec, které si koledníci přináší domů z koledování. Vejce jdou jíst jen tak, nebo je naplnit, osmažit, zakomponovat do salátu nebo je jako pravý gurmán vyudit.

5 důvodů, proč se na Velikonoce pustit do uzení

  • Výborná chuť
  • Příjemné aroma
  • Snadná příprava
  • Uzení prodlužuje trvanlivost masa
  • Na rozdíl od kupovaných uzenin víte, co jíte
  • Široká paleta potravin, které je možné udit: maso, ryby, klobásy, sýry, zelenina, vejce, ořechy, dokonce i koření jako je sůl nebo paprika

PR clanek Kaiser udirny Popelky tatarak z tvaruzku

Velikonoční recepty z udírny

Uzená velikonoční vejce

Suroviny:

  • 12 vajec
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžičky kvalitní hrubozrnné dijonské hořčice
  • špetka pepře
  • špetka soli
  • na dochucení můžete použít domácí slaninu, uzeného lososa, sardelová očka s kapary, kaviár
  • na ozdobu: pažitka, klíčky červené řepy, olivový olej, mladé bylinky apod.

Postup:

  1. Vejce uvařte natvrdo a po zchladnutí oloupejte.
  2. Rozkrojte je na půlky a nechte oschnout.
  3. Vložte je do připravené udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů.
  4. Nechte udit studeným kouřem 1,5 až 3 hodiny podle toho, po jak silném uzeném aroma toužíte.
  5. Z vyuzených půlek vyjměte žloutky a smíchejte je s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou. Přidejte sůl, pepř a vymíchejte do hladké konzistence.
  6. Směsí naplňte bílky a přejděte ke zdobení.
  7. Plněná vajíčka ozdobte podle chuti osmaženou slaninou, uzeným lososem, sardelovým očkem nebo trochou kaviáru. Navrch můžete přidat pažitku či jinou čerstvou bylinku a pár kapek olivového oleje. Jako doplnění je ideální kousek citronu a špetka mletého pepře.

PR clanek Kaiser udirny Popelky uzena vejce

Uzené kuře

Suroviny:

  • 2 kuřata
  • 2 l vody
  • 100 g soli
  • 30 g cukru nebo medu
  • 5 stroužků česneku
  • 2 pomeranče
  • badyán
  • hřebíček
  • skořice
  • špetka pepře

Postup:

  1. Do hrnce nalijte 2 litry vody a přimíchejte 100 g soli s 30 g cukru či medu.
  2. Prolisujte 5 stroužků česneku, přidejte pomeranče, badyán, hřebíček, skořici a pepř, a vložte do hrnce k ostatním surovinám.
  3. Směs nechte 5 minut povařit, dokud se sůl s cukrem nerozpustí.
  4. Kuřata podélně nařízněte po obou stranách páteře a tu s pomocí nůžek vyjměte ven. Pokud je nakrojíte u klíčních kostí, půjdou vám snadno rozložit na rošt.
  5. Připravená kuřata ponořte na 16 až 20 hodin do vychladlého láku.
  6. Kuřata osušte a nechte hodinu odležet. Mezitím zahřejte udírnu na 80 až 90 °C.
  7. Vložte kuřata do udírny na 6 hodin. Pokud máte teploměr na maso, můžete průběžně kontrolovat, zda se v prsou udrží po dobu 10 minut teplota 65 °C.

PR clanek Kaiser udirny Popelky kure

Salát s uzenými křepelčími vejci

Suroviny:

  • 8 křepelčích vajec
  • 1 ledový salát
  • 1 jablko
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • jedlé květy
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
  • 1 lžička medové hořčice
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Křepelčí vejce vyndejte z lednice a nechte je hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Poté je vložte do vody a 2 minuty povařte.
  2. Vejce prudce zchlaďte a oloupejte.
  3. Nerozkrojená vajíčka vložte do udírny vyhřáté na 25 až 30 °C a nechte udit společně s vlašskými ořechy 2 hodiny studeným kouřem.
  4. Připravte si dresink. Olej smíchejte s octem, přidejte sůl, pepř a hořčici, a nakonec i smetanu. Míchejte, dokud se ingredience pořádně nepropojí.
  5. Do mísy natrhejte salát, přidejte na plátky nakrájené jablko a promíchejte s dresinkem.
  6. Lehce podrťte vyuzené vlašské ořechy a posypte jimi salát.
  7. Uzená vajíčka rozpulte, osolte a salát jimi ozdobte. Nakonec vše posypte špetkou mletého pepře. Pokud chcete dodat salátu barvu, nezapomeňte na jedlé květy, například macešky.

PR clanek Kaiser udirny Popelky krepelci salat

Sbíhají se vám sliny? Začněte s uzením hned zítra

Nemáte s uzením žádné zkušenosti, ale představa voňavých dobrot vás láká? Pořiďte si domácí udírnu. Do 2 dnů ji máte doma a okamžitě můžete začít plánovat, co dobrého vyudit na Velikonoce.

Tak raušovní uzení!

Zpracovala: Silvie Dluhošová

Hodnocení k článku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
tibetusmev   protibet 1
0
Would love your thoughts, please comment.x