Views: 240
Milujete chuť uzeného masa, ryb nebo sýrů a chcete si na Velikonoce dopřát něco speciálního? Vyzkoušejte domácí uzené kuře, velikonoční vejce nebo výborný křepelčí salát.
Velikonoční tradice v kuchyni
Svátky jara přináší kromě příslibu krásného počasí také oblíbené velikonoční zvyky a tradiční menu. Na Škaredou středu bychom měli nachystat pokrm, který na první pohled vypadá nepovedeně. O Zeleném čtvrtku se doporučuje jídlo s obsahem zelené složky, například špenátu, kopřiv, petrželky nebo pažitky. Velký pátek je spojený s odlehčenými bezmasými pokrmy. Dodržujete-li tradiční půst, pak smíte jíst jen jediné jídlo za den.
Vše si vynahradíte o Bílé sobotě, ke které patří tradiční velikonoční nádivka a mazanec.
Svátky vrcholí v neděli Božím hodem velikonočním. Na stole by v tento den neměly chybět buchty, vývar a různé masové pokrmy. Velikonoční pondělí se nese ve znamení vajec, které si koledníci přináší domů z koledování. Vejce jdou jíst jen tak, nebo je naplnit, osmažit, zakomponovat do salátu nebo je jako pravý gurmán vyudit.
5 důvodů, proč se na Velikonoce pustit do uzení
- Výborná chuť
- Příjemné aroma
- Snadná příprava
- Uzení prodlužuje trvanlivost masa
- Na rozdíl od kupovaných uzenin víte, co jíte
- Široká paleta potravin, které je možné udit: maso, ryby, klobásy, sýry, zelenina, vejce, ořechy, dokonce i koření jako je sůl nebo paprika
Velikonoční recepty z udírny
Uzená velikonoční vejce
Suroviny:
- 12 vajec
- 4 lžíce majonézy
- 4 lžíce zakysané smetany
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžičky kvalitní hrubozrnné dijonské hořčice
- špetka pepře
- špetka soli
- na dochucení můžete použít domácí slaninu, uzeného lososa, sardelová očka s kapary, kaviár
- na ozdobu: pažitka, klíčky červené řepy, olivový olej, mladé bylinky apod.
Postup:
- Vejce uvařte natvrdo a po zchladnutí oloupejte.
- Rozkrojte je na půlky a nechte oschnout.
- Vložte je do připravené udírny vyhřáté na 25 až 30 stupňů.
- Nechte udit studeným kouřem 1,5 až 3 hodiny podle toho, po jak silném uzeném aroma toužíte.
- Z vyuzených půlek vyjměte žloutky a smíchejte je s majonézou, zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou. Přidejte sůl, pepř a vymíchejte do hladké konzistence.
- Směsí naplňte bílky a přejděte ke zdobení.
- Plněná vajíčka ozdobte podle chuti osmaženou slaninou, uzeným lososem, sardelovým očkem nebo trochou kaviáru. Navrch můžete přidat pažitku či jinou čerstvou bylinku a pár kapek olivového oleje. Jako doplnění je ideální kousek citronu a špetka mletého pepře.
Uzené kuře
Suroviny:
- 2 kuřata
- 2 l vody
- 100 g soli
- 30 g cukru nebo medu
- 5 stroužků česneku
- 2 pomeranče
- badyán
- hřebíček
- skořice
- špetka pepře
Postup:
- Do hrnce nalijte 2 litry vody a přimíchejte 100 g soli s 30 g cukru či medu.
- Prolisujte 5 stroužků česneku, přidejte pomeranče, badyán, hřebíček, skořici a pepř, a vložte do hrnce k ostatním surovinám.
- Směs nechte 5 minut povařit, dokud se sůl s cukrem nerozpustí.
- Kuřata podélně nařízněte po obou stranách páteře a tu s pomocí nůžek vyjměte ven. Pokud je nakrojíte u klíčních kostí, půjdou vám snadno rozložit na rošt.
- Připravená kuřata ponořte na 16 až 20 hodin do vychladlého láku.
- Kuřata osušte a nechte hodinu odležet. Mezitím zahřejte udírnu na 80 až 90 °C.
- Vložte kuřata do udírny na 6 hodin. Pokud máte teploměr na maso, můžete průběžně kontrolovat, zda se v prsou udrží po dobu 10 minut teplota 65 °C.
Salát s uzenými křepelčími vejci
Suroviny:
- 8 křepelčích vajec
- 1 ledový salát
- 1 jablko
- 1 hrst vlašských ořechů
- jedlé květy
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce jablečného octa nebo citronové šťávy
- 2 lžíce zakysané smetany nebo jogurtu
- 1 lžička medové hořčice
- sůl
- pepř
Postup:
- Křepelčí vejce vyndejte z lednice a nechte je hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Poté je vložte do vody a 2 minuty povařte.
- Vejce prudce zchlaďte a oloupejte.
- Nerozkrojená vajíčka vložte do udírny vyhřáté na 25 až 30 °C a nechte udit společně s vlašskými ořechy 2 hodiny studeným kouřem.
- Připravte si dresink. Olej smíchejte s octem, přidejte sůl, pepř a hořčici, a nakonec i smetanu. Míchejte, dokud se ingredience pořádně nepropojí.
- Do mísy natrhejte salát, přidejte na plátky nakrájené jablko a promíchejte s dresinkem.
- Lehce podrťte vyuzené vlašské ořechy a posypte jimi salát.
- Uzená vajíčka rozpulte, osolte a salát jimi ozdobte. Nakonec vše posypte špetkou mletého pepře. Pokud chcete dodat salátu barvu, nezapomeňte na jedlé květy, například macešky.
Sbíhají se vám sliny? Začněte s uzením hned zítra
Nemáte s uzením žádné zkušenosti, ale představa voňavých dobrot vás láká? Pořiďte si domácí udírnu. Do 2 dnů ji máte doma a okamžitě můžete začít plánovat, co dobrého vyudit na Velikonoce.
Tak raušovní uzení!
Zpracovala: Silvie Dluhošová
Článek pro vás napsala:
- Milujeme všechno, co je rodu ženského a ctíme rod mužský. Klaníme se nekonečné kráse přírody a moudrosti našich předků. Víme, že hranice jsou vždy tam, kde si je postavíme. A proto je vůbec nestavíme, abychom nepřehlédly kouzlo a věřily v zázrak.
Tyhle taky napsala:
- Komerce02.12.2024Kojení doma i na veřejnosti: Jak si ulehčit život díky vhodnému oblečení
- Komerce24.11.2024Porovnání menstruačních kalhotek: Co nabízí český výrobce Ecomodi?
- Tělo09.09.2024Jak menstruační cyklus ovlivňuj váš výkon při tréninku?
- Komerce18.04.2024Deprese není jenom o antidepresivech: Proč je důležité zabývat se podstatou problému