Detail příspěvku: Rebarborový nepečený koláč dle Sladkého života

Rebarborový nepečený koláč dle Sladkého života

autor: | Kvě 9, 2017 | Tělo | 0 komentářů

Návštěvy: 132

Kartičky s recepty mají jednu nevýhodu. Já vím, že jsem je tady vychvalovala, ale asi jsem při tvorbě rebarborového koláče měla den Blbec a ta nevýhoda vystupovala neustále dokola na povrch. Těžká kuchařská kniha je do kuchyně neforemná, ale neztratí se. Kdežto kartička ANO! 

Několikrát jsem ji neorganizovaně někam dala a milá kartička průběžně  mizela a na jiných místech se vynořovala. Snad jen štěstí, že tvorba tohoto pro mě mimořádně lákavého dortu nebyla tak náročná. Moje nervy to ustály a především se potom nádherně, ale fakt náááádherně uspokojily.

 

Milujete  želatinové buchty s tvarohem?

Já moc!

 

Byla jsem trošku nedůvěřivá ke spodní části koláče, který většinou bývá zastoupen obyčejným piškotovým korpusem. Tady to byly drcené kořeněné sušenky. Vybrala jsem ty karamelovo perníkové, ale vzhledem k jemnosti celého dortíku by se daly použít i mnohem jemnější, třeba Bebe nebo podobně. Vůbec bych netrvala na nějaké zásadní chuti, protože tu dodá jak svěží želatina, tak jemný tvaroh.

 

Tady je originální recept:

 

Jemný rebarborový dort

Na 1 rozevírací formu (průměr 28 cm) potřebujeme:

220 g sušenek (kořeněných skořicí, kardamomem a hřebíčkem)

100 g másla

150 ml vody

2 sáčky čiré dortové polevy (použila jsem agar agar)

400 g čerstvého sýra (použila jsem tvaroh)

200 g jogurtu

250 ml + 3 lžíce rebarborové šťávy

 

Sušenky rozdrolíme v mrazícím sáčku. Stranou dáme 1 lžíci. Rozpustíme máslo. Smícháme ho s drobky. Dortovou formu  vyložíme pečícím papírem. Drobkové těsto namačkáme do formy.

 

Smícháme čerstvý sýr a jogurt. V hrnci přivedeme k varu 150 ml vody. Jeden sáček dortové polevy smícháme se 3 lžícemi studené rebarborové šťávy, vlijeme do vody a přivedeme k varu. Pak vmícháme do směsi s čerstvým čerstvým sýrem. Tu rovnoměrně rozetřeme na dortový korpus. Dáme na 3 hodiny do chladničky.

 

Rebarborovou šťávu zahřejeme v hrnci. Přidáme druhý sáček dortové polevy rozmíchané v troše rebarborové šťávy a přivedeme k varu. Necháme zchladnout a nalijeme na dort. Polevu necháme ztuhnout. Před podáváním ozdobíme lžící sušenkových drobků.

 

24012NDI.jpg

 

Co je dobré vědět? Dort bude šťavnatější, když korpus poklademe kousky povařené rebarbory a teprve na ně dáme sýrovo-jogurtovou směs. Zajímavé jsou i další kombinace různých druhů sušenek a ovoce: například celozrnné sušenky s tmavými vinným hrozny.

 

V receptu jsem udělala několik změn. Šťáva z povařené rebarbory mi přišla bez barvy a tak jsem ji místo cukrem osladila sladkým sirupem z granátového jablka a rozvařenou rebarboru v ní nechala.

 

Bylo to výtečné. Skvělé hned, jakmile to ztuhlo, což s agarem netrvalo ani hodinku v lednici. Tehdy byly sušenky dole ještě křehké. Druhý den pak změkly, nasákly a dort se lépe provoněl.

 

24011NDZ.jpg

 

TIP: Soudržnější korpus získáte, když sušenky nikoliv jenom nadrtíte, ale rozmixujete v mixéru na prach, v pohodě bych pak použila i větší množství másla, aby se drť spojila.

 

Parádní!

 

Inspirace kartičkami Sladký život od Claudie Lazar a Moniky Cordes (2017, Synergie).

 

24014Njc.jpg


Renata Petříčková


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Renata Petříčková (Venclovský) 31.5.1978 „Blíženec“
Rozdvojený člověk s hlavou v oblacích a nohama kdovíkde. Má slabost pro knihy ze všech úhlů pohledu, možných i nemožných. Má zvláštní schopnost vidět svět černobíle. Neumí plavat a neumí kynuté těsto. Miluje kočky, koně, lečo a postel. Ráda by si dala s Hawkeye Piercem suchý Martini. Nejlíp v bažině.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
faces an.jpg1

Obličejová slepota

 

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Rostislav je původem slovanské. Máme poměrně málo slovanských jmen a většinou jsou to „slavové“ a „milové“. Rostislav vznikl od staroslova „rostit“ (rastit) = „šířit“ a „sláva“. Rostislav je tedy „ten, kdo šíří slávu“. V ČR je 791 Rostitslavů.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Jak se vám líbí web Popelkycz?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 36
  • 374
  • 23 215
  • 361 217
  • 2 418 368
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet