Detail příspěvku: Seriálek s chutí dálek – KARAMBOLA

Seriálek s chutí dálek – KARAMBOLA

autor: | Pro 18, 2012 | Fauna a Flóra | 0 komentářů

Návštěvy: 6

Nejkrásnější ovocná dekorace. I takto lze charakterizovat čínskou hvězdici neboli karambolu. Musím se přiznat, že ve vánočním ovocném salátu na našem štědrovečerním stole nesmí nikdy chybět.

8061M2U.jpg

 

Pro svůj tvar je velmi vyhledávaným ovocem pro zdobení exotických, ovocných salátů nebo koktejlů.

 

Při krájení na plátky tvoří pěticípé hvězdičky.

Angličtina pro něj našla označení starfruit-tedy hvězdné ovoce.

V plné zralosti dosahuje jasně žluté nebo oranžové barvy, takže je naprosto dokonalou vánoční jedlou přírodní dekorací. Dužnina plodu je velmi šťavnatá, chutí připomínající angrešt, sklovitě žlutá a kolem středu má malá nejedlá semena.

 

Věční dietáři ji milují pro velmi nízký obsah cukru.  

Energetická hodnota karamboly je 150 KJ tj. 35 kcal na sto gramů. Obsahuje řadu vitamínů především vitamín C a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor. Plody bohužel obsahují také vysoké množství šťavelanů. Podobně jako rebarbora.

 

8060OTg.jpg

 

Při nadměrné konzumaci mohou způsobit otravu, projevující se zejména toxickou encefalopatií, ale i poškození ledvin. U pacientů s ledvinnou nedostatečností je však karambola zvláště nebezpečná, protože nejenže se šťavelan hůře vylučuje, ale jeho vysoká koncentrace také zpětně poškozuje již tak narušenou funkci ledvin.

 

Pokud ale máte ledviny zdravé, můžete bez obav karambolu užívat v přiměřeném množství jako účinné diuretikum nebo jako prostředek zvyšující účinek léků nebo mírnící nevolnost.

 

Minimálně si na ní vzpomeňte na Nový rok. 

Báječně působí proti kocovině.

 

Rostlina averrhoa karambola nepochází z Číny, jak název napovídá, ale především z Malajsie. Zdomácněla i v Brazílii, Indonésii, Indii nebo v Izraeli.

Pěticípé plody váží mezi 50-100g.

 

8062MWI.jpg

 

Strom poskytuje 2-3 sklizně za rok.

Kvete růžovými květy, ale jen z některých se posléze vyvinou plody. Listy připomínají náš akát, ale jde o nízký stromek z čeledi šťavelovitých se silným kmínkem.

 

Při pěstování je celkem náročná na vlhkost substrátu a teploty.

Vyžaduje celoročně teploty neklesající pod 20°C. Nesnáší přemokření a během prvních let ani přesazování a chemické postřiky. Když tuhle náročnou slečinku i přesto nezahubíte, za šest až osm let se odmění prvními plody.

 

Já s dovolením zůstanu u afrických fialek, tohle není nic pro mne.

Opadá mi i plastová dekorace.

 

Plody karamboly se velmi rychle kazí, a proto se trhají jako nezralé.

Mnohdy jsou tak na pultech k dostání ještě zelené. I přes velkou péči, polystyrenem vystlanou bedýnku a samostatné balení v hedvábném papíře nelze zabránit dostatečně potlučení během transportu a následnému hnití tohoto dužnatého ovoce.

 

Pokud si chcete karambolu vychutnat, počkejte si na zdravé pevné a zralé plody. Ve své domovině se sice konzumuje při určitých kuchyňských úpravách i jako nezralá, ale náš evropský jazýček je přeci jen nakloněn ovoci sladšímu.

 

O víkendu jsem kroužila v našem marketu ve snaze ulovit jednu právě na vánoční stůl.

Jenže celá bedýnka byla tak dotlučená, že namísto žlutých plodů s nádechem zelené, mne čekaly zelenohnědí invalidi.

Takže budu muset kroužit ještě jednou a u konkurence.

 

V Evropě je karambola konzumována především za syrova.

V exotické domovině se v teplé kuchyni přidává k mořským plodům.

 

8059ZmU.jpg

 

Pokud ji chcete za tepla vyzkoušet i vy a zrovna vám chybí nějaká ta mořská přísavka nebo ve večerce došly chobotnice, zkuste ji osmahnout s kokosem:

 

Potřebujete jen dvě karamboly, dvě lžíce kokosové moučky, půl lžičky strouhaného zázvoru, půl lžičky skořice a něco toho oleje na smažení.

 

Kokos smíchejte se skořicí a zázvorem a obalte v tom plátky karamboly.

Ty pak smažte z obou stran do zlatova. Výsledek můžete trochu pocukrovat.  Podáváme jako samostatný desert nebo přílohu například ke zmrzlině.

 

Anebo ukrojte několik hvězdiček a ledabyle je pohoďte na kraj talíře se slavnostní večeří.

Hvězdou budete vy.

 

ToraToraTora


[sexy_author_bio]


Článek pro vás napsala:

Avatar
Kristina Doubravová (ToraToraTora) 31.07.1981 „Lev“
Má ráda humor, život a kombinaci obojího. Miluje východ slunce a palačinky. Nesnáší formuláře, duševní malost a jogurt k snídani.
Ráda by se osobně setkala s Kopčemem a Veverčákem.„Neměli ponětí, jak se zeměkoule koulí, ale měli super fígly na mamuty.Jeden nikdy neví“.
 
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments

Aktuální motto

„Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl - bez ohledu na to, jak to dopadne.“
Václav Havel
 

Luna

Luna přibývá Co to znamená?
a nachází se v PANNĚ. Jak to působí?

AdSense

Vaše jméno

Jméno Rostislav je původem slovanské. Máme poměrně málo slovanských jmen a většinou jsou to „slavové“ a „milové“. Rostislav vznikl od staroslova „rostit“ (rastit) = „šířit“ a „sláva“. Rostislav je tedy „ten, kdo šíří slávu“. V ČR je 791 Rostitslavů.

V celosvětovém kalendáři je dnes

Dnes není žádný mezinárodně významný den.

Nejnovější komentáře

Výklady pro Vás od Vás

Výklady Pro Vás Od Vás

Kameny pro ženy

kameny-pro-zeny

INTELIGENTNÍ SMART ZRCADLA

Škola tarotu

Škola tarotu

Runová magie – škola

runová magie

Ankety

Máte nějaký důvod pokládat pátek 13. za nešťastný? Stalo se vám tento den něco zlého?

Zobrazit výsledky

Nahrávání ... Nahrávání ...

Sešit na vaření

sešit na vaření

Příspěvky od Popelek

Vyfotili jste něco zajímavého?

Podělte se se všemi! Zašlete foto na redakce@popelky.cz

Statistiky

  • 368
  • 374
  • 23 547
  • 361 549
  • 2 418 700
  • 3 795
  • 28
  • 1 846
0 Shares
Share
Tweet